© AFP

Urania in Hove laat Belgen in Afrika genieten van ringvormige Zonsverduistering

Een deel van Afrika is donderdag op een ringvormige Zonsverduistering getrakteerd. Terwijl Belgen speciaal zijn afgereisd om het spektakel waar te nemen, was het hemelverschijnsel voor sommige mensen in Congo en Rwanda een verrassing.

Een ringvormige Zonsverduistering doet zich voor wanneer de Maan voor de Zon schuift en waarbij onze natuurlijke satelliet op zijn verste punt van de Aarde staat. Door die positie kan de Maan niet heel onze ster bedekken. Tijdens de maximale fase is dan ook een ring rond de Wachter van de Aarde waar te nemen.

© AFP

De ringvormige eclips was onder meer te zien in landen als Gabon, Congo, Rwanda, Tanzania, het noorden van Mozambique en Madagaskar. Het overgrote deel van de niet aan de bak komende gebieden in Afrika zag een gedeeltelijke Zonsverduistering.

Ooggetuigen vertelden dat aan weerszijden van de Congolees-Rwandese grens mensen niet wisten wat er zou gebeuren en samenkwamen om bijvoorbeeld in steden als Goma en Gisenyi het schouwspel gade te slaan.

Op initiatief van Volkssterrenwacht Urania in Hove bij Antwerpen waren zowat vijftig “astroreizigers” naar het eiland La Réunion getrokken om deze zeldzame “vuurring eclips” gade te slaan.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER