Direct naar artikelinhoud

Premier May steeds verder in het nauw: "Britse parlementsleden eisen haar ontslag"

De positie van de Britse premier Theresa May wordt alsmaar wankeler.Beeld REUTERS

Veertig overwegend eurogezinde Conservatieve kamerleden zijn bereid om middels een brief het vertrouwen in Theresa May op te zeggen. Dat heeft The Sunday Times gemeld. Met acht handtekeningen meer is het mogelijk een leiderschapsverkiezing te beginnen.

Tevens is bekend geworden dat de Brexiteers Michael Gove en Boris Johnson de premier een brief hebben geschreven waarin ze het Brexit-beleid dicteren. De openbaring draagt toe bij het vermoeden dat de zwakke May gegijzeld wordt gehouden door de Brexiteers.

De onthullingen in de zondagskrant komen daags nadat de Europese Unie heeft geëist dat de Britten genoeg miljarden neertellen om te kunnen beginnen aan handelsbesprekingen. Dit voedt de overtuigingen van de Britten dat Brussel de Brexit-besprekingen vooral gebruikt om zoveel mogelijk geld uit Londen weg te slepen. Een hoge diplomaat in Brussel had vorige week gezegd dat men zo hard mogelijk aan de Britse boom wil schudden. Daarbij doelde hij ook op het lokken van ondernemingen naar het vasteland.

In het licht van al deze doem is op het eiland een ware guerrilla bezig tegen de aanstaande Brexit. Zo hebben drie eurogezinde politici een bezoek gebracht aan Brussel, flirt het bedrijfsleven met Labour en heeft de architect van artikel-50, John Kerr, gezegd dat de Britse vertrekplannen niet onomkeerbaar zijn. De rebellie binnen de Conservatieve Partij, waar de ontslagbrief een teken van is, sluit aan bij deze tegenaanval. Binnen de regeringspartij bestaat angst dat May, onder druk van de Brexiteers, afstevent op een harde breuk met Brussel.

Het lot van May hangt al sinds de door haar uitgeroepen verkiezingen aan een zijden draadje

Het lot van May hangt al sinds de door haar uitgeroepen verkiezingen aan een zijden draadje. In juni verloor haar partij de meerderheid die alleen regeren onmogelijk maakt. Sindsdien heeft de partij dure gedoogsteun van de DUP. Over de manier van leiden bestaat ook onvrede. Van nature handelt May op een gesloten wijze en met de kiezers communiceert ze slechts in platitudes. Haar benoemingen zijn evenzeer gelukkig. De toespraak op het partijcongres liep door haar gehoest, een uitelkaar vallend decor en een actievoerder uit op een memorabele catastrofe.

Achter haar rug bepalen de Brexiteers het beleid. In een discrete brief met de titel EU Steps - Next Steps hebben Gove en Johnson, de grote mannen van de Leave-campagne, geschreven dat de overgangsperiode niet later dan 30 juni 2021 mag eindigen. Ook vinden ze dat May ervoor moet zorgen dat alle kabinetsleden vierkant achter Brexit staan. Dat is een steek naar minister van Financiën Philip Hammond die alles doet om de koers te verleggen naar een zo zacht mogelijke Brexit. De Brexiteers vinden ook dat May niet moet buigen voor de druk vanuit Brussel.

Twitter bericht wordt geladen...