Direct naar artikelinhoud
Bart de Pauw

Parket start onderzoek naar De Pauw: huiszoekingen bij VRT afgerond

Parket start onderzoek naar De Pauw: huiszoekingen bij VRT afgerond
Beeld Illias Teirlinck

Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart naar de beschuldigingen aan het adres van Bart De Pauw. Gisterenavond vond al een huiszoeking plaats in de VRT-gebouwen. Onder andere CEO Paul Lembrechts werd gehoord.

De kwestie-Bart De Pauw is nu ook het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Daarvoor werden gisterenavond huiszoekingen uitgevoerd in de VRT-gebouwen. Het parket benadrukt dat het onderzoek werd opgestart om de waarheid te achterhalen, dus niet na een klacht van Bart De Pauw of iemand anders.

"Er is de voorbije dagen een stroom aan informatie op gang gekomen van mogelijke feiten die gepleegd zouden zijn door televisiemaker Bart De Pauw", stelt het parket in een persmededeling. "Deze informatiestroom noopt het parket om de mogelijke feiten te onderzoeken. Er wordt op dit ogenblik geen uitspraak gedaan over schuld of onschuld."

Tijdens die huiszoeking werd Paul Lembrechts, CEO van de VRT, gehoord als getuige. De speurders spraken ook met de mensen van de VRT-preventiedienst. Daar liepen de voorbije weken verschillende getuigenissen binnen tegen de populaire televisiemaker. 

De openbare omroep laat weten dat ze meewerkt aan het onderzoek. Over de inhoud van wat de VRT-getuigen aan de onderzoeksrechter en de speurders hebben gezegd, legt de VRT geen verdere verklaringen af.

Het gerechtelijk onderzoek is een nieuw hoofdstuk in de zaak die de Vlaamse media beheerst. De VRT verbrak eerder deze week de samenwerking met Bart De Pauw en zijn productiehuis Koeken Troef na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag, voornamelijk via sms-berichten. Die zouden in sommige gevallen zijn uitgemond in een vorm van stalking.

Volgens VRT-CEO Paul Lembrechts gaat het om een ernstige zaak. In deze krant beklemtoonde hij niet op basis van een licht dossier beslist te hebben om met De Pauw te breken. 

Actrice en regisseuse Hilde Van Mieghem luidde enkele weken geleden al de alarmbel in het Canvasprogramma Alleen Elvis blijft bestaanVolgens haar zijn verschillende vrouwen in de zaak-De Pauw bang. 

Bart De Pauw spreekt van een heksenjacht. Volgens hem kan hij zichzelf niet verdedigen en is zijn proces al gemaakt. Hij ontkent echter niet "onnozel en flirterig" gedaan te hebben of "wel eens langs iemands huis te zijn gereden".