Kritiek op politie na zware rellen in Brussel: “Ik belde de politie, maar ze kwamen niet”

Geplunderde winkels, auto’s die in brand werd gestoken, geldautomaten die uit de muur getrokken werden… Ongeveer 300 amokmakers veranderden het centrum van Brussel zaterdagavond in een “waar slagveld”. “Er waren mensen aan het huilen, ze waren in shock”, getuigt journalist en fotograaf Yassine Atari aan de VRT. Intussen uiten de lokale handelaars heel wat kritiek op de politie.

mtm

De rellen braken uit na afloop van de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust. Ongeveer 300 mensen schopten keet in het centrum van de hoofdstad. Zeker 22 agenten raakten daarbij gewond en er werd ook burger naar het ziekenhuis gebracht, maar het is niet zeker of die bij de opstootjes betrokken was.

“Er kwamen plots ongeveer honderd mensen binnen die alles begonnen af te breken”, zo getuigt een uitbater van een nachtwinkel over de rellen met Marokkaanse voetbalsupporters zaterdagavond. “Ik vroeg hen om te stoppen, maar ze stopten niet en braken alles af. Ze wilden me vermoorden, maar ik stond gelukkig veilig achter mijn toonbank.”

De uitbater uit meteen ook kritiek op de Brusselse politie. “Alles is kapot. Ik belde de politie, maar ze kwamen niet. Als ze dat wel hadden gedaan, waren de amokmakers wel weggegaan. Ik heb vier kinderen en probeer mijn geld te verdienen. Ik betaal belastingen, maar krijg er geen bescherming voor in de plaats.”

“Waar slagveld”

Ook journalist en fotograaf Yassine Atari was ter plaatse. “Het was een waar slagveld. Bij aankomst zagen we enkele mensen de nachtwinkel plunderen. Ze gingen hevig tekeer: het raam van de winkel werd ingeslagen met verkeersborden. De amokmakers namen flessen drank en sigaretten mee en sloegen alles kort en klein. Daarna probeerden ze de winkel zelfs in brand te steken.”

“Later zag ik in de Lemonnierlaan midden op de weg een brand voertuig staan”, vervolgt Atari. “Er waren ramen ingeslagen, er was geprobeerd om geldautomaten uit de muur te trekken, her en der lagen brandende matrassen… Er waren mensen aan het bellen voor hulp, maar er kwam geen politie opdagen. Ik zag alleen een helikopter die aan het patrouilleren was. Het was echt heel heftig.”

Jambon: “Onaanvaardbare agressie”

“Dit is een zeer zware balans”, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondagochtend op Radio 1. “Baldadigheden, winkels die overvallen worden, auto’s die in brand worden gestoken… Om het allemaal nog erger te maken merken we dat bepaalde mensen zich bij zulke situaties tegen de ordehandhavers keren, terwijl die gewoon hun werk doen. Dat is onaanvaardbaar.”

Volgens Jambon wordt er nu zo snel mogelijk werk gemaakt van de identificatie van de amokmakers. “Wie in de fout gegaan is, zal moeten boeten', luidt het. De minister reageerde ook op de kritiek aan het adres van de “afwezige” politie.

“Achteraf is het natuurlijk makkelijk om de geschiedenis te voorspellen. Zeggen dat een voetbalwedstrijd - in Afrika dan nog - hier tot zoiets zal leiden… Het is ver gekomen als we ons daar allemaal moeten op voorbereiden door van Brussel een belegerde stad te maken. Maar goed, we zullen het bekijken om in de toekomst dergelijke zaken te vermijden.”

“Ik kan me trouwens inbeelden wat die handelaar meemaakte. Elke seconde dat de politie dan wegblijft, lijkt een eeuwigheid. Elke seconde langer dat hij langer moet aanzien hoe zijn winkel leeggeplunderd wordt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Waterkanon

Marokko won zaterdagavond met 0-2 op het veld van Ivoorkust en plaatste zich op die manier voor het WK van aanstaande zomer in Rusland. Na afloop van de wedstrijd verzamelden zich zo’n driehonderd mensen op de Stalingradlaan om de overwinning te vieren.

Van daar trokken ze naar het Beursplein, maar daar sloeg de sfeer om en begonnen minstens een deel van de supporters de voorbereidingen voor Winterpret te vernielen. De Brusselse politie besloot daarop tussenbeide te komen en de supporters terug te drijven. Daarvoor werd onder meer het waterkanon ingezet. De agenten werden door de oproerkraaiers bestookt met projectielen, geeft Slosse aan.

De politie heeft voorlopig nog niemand gearresteerd, maar heeft wel al camerabeelden opgevraagd om daders te identificeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER