© Shutterstock

De nieuwe supersingle is te goed in alleen zijn

In de Verenigde Staten kennen ze sinds kort de term ‘supersingle’: een persoon zonder relatie, die zijn leven zo heeft ingericht dat er noch plaats noch nood is aan iemand anders. En zo zijn er steeds meer. Onze levens zijn zo druk dat er steeds minder tijd overblijft voor een relatie.

elvh

In de Verenigde Staten werd de lijst met relatiestatussen enige tijd geleden uitgebreid met de term supersingle. Die werd geïntroduceerd in de Amerikaanse televisiereeks ‘Better things’ en is volgens de scenarioschrijvers iemand zonder relatie, die zijn leven zo heeft ingericht dat er noch plaats noch nood is aan iemand anders aan hun zijde.

"Wij zijn supersingles, we zijn gewoon te goed in alleen zijn"

De televisiereeks draait rond een gescheiden moeder met drie dochters bij wie daten niet hoog op de prioriteitenlijst staat omdat ze haar handen vol heeft met een carrière, huishouden, vrienden en familie. Wanneer ze toch verliefd wordt op de perfecte man, klaagt ze bij een vriendin dat ze niet weet hoe ze die relatie in haar leven moet introduceren, en dat eigenlijk ook niet wil. Het antwoord van die vriendin: "Wij zijn supersingles, we zijn gewoon te goed in alleen zijn."

Dat ook bij ons het aantal singles blijft toenemen, kan voor een deel worden toegeschreven aan het feit dat veel mensen gewoon gelukkig zijn in hun eentje en een liefdesrelatie niet meteen een meerwaarde vinden. "Een logisch gevolg van hoe we als maatschappij leven", vertelt relatiedeskundige Sybille Vanweehaeghe aan De Standaard online. "We gaan ook meer ondernemen en beleven met vrienden waardoor er weinig tijd overblijft voor een een-op-eenrelatie."

Te weinig tijd voor een lief

"We hebben allemaal zulke drukke levens dat er weinig ruimte overblijft voor een relatie. Men doet wel even een inspanning om een relatie op te starten, maar wanneer het moeilijk wordt, doen ze al snel de boeken toe. Hun volgende vakantie is toch al gepland, ze redden het wel op zichzelf", aldus Vanweehaeghe, die evenwel wil benadrukken dat dit uiteraard niet voor iedereen geldt. Er zijn evenveel mensen die wel op zoek zijn naar een hechte relatie.

"Maar we zien steeds vaker dat jonge mensen met twee of drie gaan samenwonen en genoeg anderen om zich heen hebben met wie ze telkens bepaalde aspecten van hun leven kunnen delen, naast materiële zaken zoals een auto. Het gezin als hoeksteen van de maatschappij is een concept waar men zich steeds vaker tegen verzet. Dat is een mooie evolutie, ook al op ecologisch vlak. De supersingle komt dan alleen nog uit zijn of haar comfortzone voor Superman of - vrouw. Als die prins(es) op het witte paard niet passeert, richten ze hun "perfecte’"veilige haven wel verder in met veel vrienden en vriendinnen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer