© FrMi

© FrMi

© FrMi

© FrMi

© FrMi

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Werkgroep WOI toont ‘Kleine Heerse verhalen uit de Groote Oorlog’ in Herkenrodehoeve

De werkgroep WOI en de gemeente presenteren in de Herkenrodehoeve nog tot zondag 19 november ‘Kleine Heerse verhalen uit de Groote Oorlog’, een unieke tentoonstelling over alle oud-strijders uit Groot-Heers tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Frank Missotten

In 2013 rijpte het idee bij enkele leden van de lokale oud-strijdersvereniging NSB en de heemkundige kring om teksten en foto’s te verzamelen van de Heerse oud-strijders in het kader van 100 jaar Groote Oorlog. “In 2014 is er dan samen met het gemeentebestuur een werkgroep opgericht van een tiental vrijwilligers”, zegt Elie Missotten, coördinator van de werkgroep WOI. “We zijn samen de archieven van het Koninklijk Legermuseum ingedoken en de dossiers van alle oud-strijders van Heers gaan inkijken en kopiëren. Ook bij de nabestaanden zijn we thuis documenten en foto's gaan inscannen, bij sommigen hebben we zelfs verhalen kunnen optekenen. Bovendien hebben we enkele collectedagen gehouden waar inwoners langsgekomen zijn met unieke souvenirs, zoals familieportretten en dagboeken.” Het monnikenwerk van de werkgroep heeft in totaal 257 persoonlijke verhalen opgeleverd over alle Heerse oud-strijders. Daarnaast heeft men nog andere anekdotes opgetekend die zich destijds in de dorpen hebben afgespeeld.

Affiches en boekIn de Herkenrodehoeve in Opheers (Opheersstraat 81) hangen nu tot en met 19 november 257 affiches op die het levensverhaal van de oud-strijders weergeven. “Op die manier geven we iedere oud-strijder uit de gemeente opnieuw een gezicht”, legt Elie Missotten uit. “Deze affiches zullen na afloop naar de nabestaanden gaan. Onze tentoonstelling is aangekleed met memorabilia uit de Groote Oorlog, zoals een hondenkar met mitrailleur, watertank, verschillende kostuums en wapens. We hebben materiaal gekregen van het museum van Oupeye en van de Patrouilleurs.” Vrijdagavond vond de officiële opening van de tentoonstelling ‘Kleine Heerse verhalen uit de Groote Oorlog’ plaats. Tegelijkertijd werd ook het gelijknamige boek voorgesteld. Een ruiter te paard kwam, in originele WOI-uitrusting, zelfs het eerste exemplaar plechtig overhandigen. “In het boek hebben we alle foto’s en teksten opgenomen, evenals de mensen die hieraan hebben meegeholpen. Hiervan zijn al ruim 200 boeken verkocht in voorverkoop, je kan deze unieke publicatie nog aankopen in de Herkenrodehoeve voor 15 euro.”

De tentoonstelling is tot en met zondag 19 november elke weekdag van 13 uur tot 18 uur te bezichtigen en in het weekend van 10 uur tot 18 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer