© Jimmy Kets

© Jimmy Kets

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Advocate van vrouwen die tegen De Pauw getuigden: “Zaak heeft ampleur gekregen die ze niet voorzien hebben”

De vrouwen die bij de VRT-preventieadviseur getuigd hebben tegen televisiemaker Bart De Pauw, hebben een advocate in de arm genomen. Het gaat om Christine Mussche, vooral bekend om haar optreden als strafpleiter in de zaken rond kindermisbruik in de kerk.

Ze gaat de slachtoffers vooral adviseren over het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door De Pauw, dat “een ampleur heeft gekregen die zij niet voorzien óf gewenst hebben”, zegt ze.

“Zeer onvoorziene wending”

“Het is belangrijk om te benadrukken dat die dames enkel naar de preventiedienst van de VRT zijn gestapt met de bedoeling om zulke zaken in de toekomst te voorkomen.” Maar omdat het parket het heft nu in eigen handen heeft genomen, krijgt de zaak een heel andere wending, zegt Mussche. “De vrouwen waren er vooraf waarschijnlijk niet van op de hoogte dat de onderzoeksrechter zelf een onderzoek kon starten. Voor hen is dat een zeer onvoorziene wending. Het gaat hier niet om revanchisme.”

De bekende advocate gaat de slachtoffers nu verder adviseren over het verloop van het gerechtelijk onderzoek én over het bewaren van hun anonimiteit. “Het is niet de bedoeling dat ze zich nu wel bekendmaken”, zegt ze. “Niet omdat ze niet achter datgene zouden staan wat ze naar waarheid hebben verklaard, maar wél omdat het hier om bekende mensen gaat en omdat wat hen is overkomen, in eerste instantie een privézaak is”.

Over hoeveel vrouwen het precies gaat, wil Mussche niet kwijt.

Wie is Christine Mussche?

Christine Mussche is vooral bekend als strafpleiter in zaken rond kindermisbruik in de kerk. Samen met Walter Van Steenbrugge trad ze op voor 36 slachtoffers van kindermisbruik in een zaak tegen de Heilige Stoel en de Belgische bisschoppen, rond de zogenaamde “Operatie Kelk”. De slachtoffers wilden dat het Vaticaan en de Belgische bisschoppen aansprakelijk zouden worden gesteld voor de “doofpotschade” in de hele zaak, maar dat werd door de rechtbank van eerste aanleg en ook in beroep verworpen.

Mussche is al sinds 1984 advocate, bij het kantoor Van Steenbrugge advocaten, waar ze ook vennoot is. Ze is dus vooral gespecialiseerd in zedenfeiten, waarin ze optreedt voor zowel slachtoffers als daders. De zaak rond Operatie Kelk is waarschijnlijk de meest tot de verbeelding sprekende, maar Mussche was onder meer ook de advocate van de nabestaanden van Aurore Ruyffelaere, de jonge vrouw die in 2013 vermoord werd na een avondje op de Gentse Feesten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER