Proces begonnen tegen man die als tiener bejaarde verkrachtte en vermoordde

Voor de Brugse correctionele rechtbank is het proces ingeleid tegen Gillian Vandamme (20) voor roofmoord op Maurisette Poiré (83). De Roeselarenaar bracht de vrouw in januari 2013 in Ardooie met messteken om het leven. De zaak wordt gepleit op 25 november.

Op 7 januari 2013 probeerde de toen 17-jarige Gillian Vandamme in te breken in de woning van de vrouw uit Ardooie. Hij had naar eigen zeggen enkel de bedoeling om geld en haar auto te stelen. Het slachtoffer werd verkracht, in brand gestoken en met 34 messteken om het leven gebracht. Daarna ging Vandamme aan de haal met de Range Rover van het slachtoffer. Twee dagen later kon hij al ingerekend worden.

In december 2013 besliste de jeugdrechter in Kortrijk dat de jongeman als een volwassene berecht moest worden. Op 26 februari 2014 werd die beslissing in beroep bevestigd. Door een recente wetswijziging moet de man zich voor de bijzondere jeugdkamer van de correctionele rechtbank verantwoorden en niet voor het hof van assisen. In totaal zullen 15 nabestaanden zich burgerlijke partij stellen.

20 - 30 - 40 jaar?

Op de inleidende zitting wierp de verdediging een heikele, juridische discussie op over de maximumstraf in deze zaak. De nieuwe correctionele straffen tot 40 jaar zijn immers nog niet van toepassing op dossiers van voor die nieuwe wetgeving. 30 jaar cel lijkt dan de maximumstraf. Anderzijds konden correctionele rechtbanken voor de wetswijziging, behalve bij recidive, slechts straffen tot 20 jaar opleggen. In het geval van Gillian Vandamme komt daar nog bij dat hij als uit handen gegeven minderjarige sowieso maximum 30 jaar kon krijgen voor het hof van assisen. Correctionaliseren kan enkel als er sprake is van verzachtende omstandigheden, wat in theorie altijd ook een mildere maximumstraf betekent.

Beschimmelde groenten

Ook procureur Nathalie Barzeele en meester Jef Vermassen zullen net als de verdediging besluiten opstellen over deze kwestie. “Alle professoren zeggen iets anders daarover. Het past eigenlijk bij de ‘potpourri’. Dat schijnt een mélange van groenten te zijn, maar het zijn beschimmelde groenten”, zei meester Vermassen op de zitting.

De zaak zal gepleit worden op vrijdag 25 november. De debatten zullen wellicht de hele dag in beslag nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen