Direct naar artikelinhoud
Bart De Pauw

Bart De Pauw slaat mea culpa: "Ik ben tot inzicht gekomen"

Bart De Pauw.Beeld © VRT Nyk Dekeyser

Bart De Pauw heeft via een mededeling van zijn advocaat zijn excuses aangeboden na getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag. "Ik ben tot inzicht gekomen."

De tv-maker laat zich door een advocaat bijstaan in het gerechtelijk onderzoek over Bart De Pauw bij het parket van Mechelen. “De zaak is volledig ontspoord”, zegt advocaat Michaël Verhaeghe. “Het tot dusver in de media gevoerde proces van Bart was niet alleen een aanfluiting van de meest elementaire rechten van verdediging. Het heeft er ook toe geleid dat de positie van degenen die met een terecht vertrouwen op anonimiteit meldingen hebben gedaan onder druk is komen te staan.” 

Verhaeghe laat weten dat De Pauw “nu wel beseft dat zijn ongedwongen of informele manier van met vrouwen omgaan bij sommigen verkeerd zal zijn overgekomen”. 

“Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt", zegt Bart De Pauw. “Ik wil mij via deze weg dan ook bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld. Dat is niet oké en dat zal niet meer gebeuren.”

VRT-baas Paul Lembrechts zag in het ongepaste gedrag van De Pauw “een patroon van amoureuze avances die onschuldig starten, maar escaleren en overgaan in een vorm van stalking”. Hij benadrukt dat het niet gaat om een “kleine flirterige boodschap”. “Het zijn expliciete en pornografisch getinte boodschappen.”

‘Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt’
Bart De Pauw

De advocaat laat weten dat Bart De Pauw zijn volledige medewerking zal verlenen aan het onderzoek. "Om dit onderzoek niet te verstoren, zullen mijn cliënt en ik voorlopig niet meer communiceren over deze zaak", klinkt het nog.

Ondertussen hebben de vrouwen die bij de VRT-preventieadviseur getuigden een advocate in de arm genomen. Het gaat om Christine Mussche, vooral bekend om haar optreden als strafpleiter in de zaken rond kindermisbruik in de kerk.

Mussche gaat de slachtoffers vooral adviseren over het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door De Pauw, dat "een ampleur heeft gekregen die zij niet voorzien óf gewenst hebben", zegt ze.