© Chris Nelis

Een kat neergeschoten, eentje vergiftigd en een groen geverfd

Na lang zoeken trof Miranda Smeers haar vermiste kat uiteindelijk aan in een gracht: liggend op haar rug en kermend van de pijn. Bij de veearts bleek dat het beestje werd neergeschoten en verlamd raakte aan de achterste poten. De kogel zat nog in haar lijf. In dezelfde buurt, achter de Torenlaan en in de omgeving van de Kompellaan, werd recent nog een kat vergiftigd en eentje werd zelfs groen geverfd. De buurt lijkt met een kattenhater te kampen.

Chris NELIS

“Onze kat gaat geregeld naar buiten en heeft zo haar eigen levensritme opgebouwd”, vertelt Miranda Meers. “Ze heeft een vast ritme om naar huis te komen, te eten, te slapen of om gewoon binnen te zijn. Maar afgelopen vrijdag kwam ze niet naar huis. Ik vreesde dat ze was aangereden. Ik ging ze zoeken aan de kant van de erg drukke Torenlaan, maar daar kon ik ze nergens vinden. Daarna zocht ik aan de achterkant van onze woning. Die komt uit op de Kompellaan en het industrieterrein van Zwartberg. Na lang zoeken trof ik haar uiteindelijk aan. Ze lag kermend op haar rug in de gracht. Ik dacht eerst nog dat ze aangereden was en reed meteen met haar naar de veearts. Daar werd een heupscan en een bottenscan uitgevoerd, maar die gaf geen soelaas.”

Onderhuidse piercing

Uiteindelijk werd plekje per plekje onderzocht en werd er, volgens Meers, iets als een onderhuidse piercing aangetroffen. “Blijkbaar waren haar nekwervels en zenuwbaan door een kogel geraakt. Dat betekent dat de kans erg groot is dat ze er een blijvende verlamming aan haar achterste poten aan zal overhouden. Verder is het ook nog hopen dat de vrijgekomen botsplinters geen ontsteking veroorzaken.”

Wat kan je doen aan zo’n kattenhater? Je kan toch onmogelijk je kat de klok rond in de gaten houden?Miranda MEERS

Uit onderzoek blijkt dat het dier werd aangeschoten met een luchtkarabijn. “Je hebt daarin globaal genomen drie soorten kogels”, vertelt een wapenspecialist. “Eentje met een platte, een bolle en een scherpe kop. De scherpe koppen zijn het gevaarlijkst. Daarmee kan je, zeker als het geweer voldoende luchtdruk kan opbouwen, gemakkelijk kleine dieren doden. En met een welgemikt schot zelfs een mens.”

Schietmogelijkheden

Voor Miranda is het belangrijkste dat de kat er mentaal bovenop komt. “We blijven alleszins voor haar zorgen”, gaat ze verder. “Ik vraag me wel af wat iemand bezielt om een kat zo te martelen. Ik ben blijkbaar niet de enige die met een kattenhater te maken heeft. In de omgeving werd nog een kat vergiftigd en een andere zelfs groen geverfd. En wat kan je eraan doen? Je kan onmogelijk je kat de klok rond in de gaten houden. En als iemand graag met een geweer schiet: er zijn toch mogelijkheden zat op de kermis en in daarvoor voorziene stands. Ik heb in ieder geval klacht neergelegd bij de politie en hoop dat ze de dader snel pakken.” De politie van de zone Carma onderzoekt de zaak.