Kunstenaar ketent zich drie weken vast aan marmeren blok: “Hopelijk kan ik het mentaal aan”

© efo

In het Gerechtsgebouw in Oostende kapt kunstenaar Mikes Poppe zich de komende weken een weg naar de vrijheid. Hij is 24 uur per dag vastgeketend aan een marmeren blok.

efo

De kunsttentoonstelling Het Vlot zorgt niet alleen voor verrassend nieuw en bestaand werk van 73 kunstenaars op meer dan 20 locaties, maar ook voor veel performances. Zaterdag startte zo'n optreden in een zittingszaal van het Gerechtshof: Antwerpenaar Mikes Poppe is vastgeketend aan een kubiek Carrara-marmer en moet zich een weg kappen naar bevrijding.

Webcams

“Ik zal mezelf los houwen uit het marmer en de geschiedenis die het marmer meedraagt. Ik gebruik hamers en beitels, maar zal geen specifiek beeld creëren uit dit marmer. Uit de vernietiging van het blok komt er een wel een nieuw abstract beeld. Die bevrijding zal wellicht tussen de tien dagen en drie weken duren. Als het langer duurt, dan hoop ik dat ik het vooral mentaal aankan”, zegt Poppe die 24 uur per dag bij zijn blok doorbrengt. Zijn eten wordt gebracht en er zijn ook een bed en toilet aanwezig.

“Ik ga 's avonds niet op hotel. Het publiek kan mij ook volgen via webcams en is zo getuige dat alles echt is. Dat er hier ook een bed en toilet is en dat ik me hier ook was en eet, hoort er uiteraard bij. Het is een stuk van het leven dus het publiek zal ook zien hoe ik de dag doorbreng.”

Het is geen eenvoudige klus: na een hele dag kappen waren er nauwelijks enkele centimeters marmer verwijderd en de verplaatsingen die Poppe maakt, zijn niet eenvoudig met de zware ketting. De performance is elke dag tussen 10 en 18 uur te bezichtigen in het Gerechtsgebouw en kan 24 uur per dag gevolgd worden via een live-stream. Enig nadeel voor de bezoekers: er mag niet gepraat worden met de kunstenaar.

Onder de indruk

Mu.Zee-gids en kunstliefhebber André Baert volgt alles van Het Vlot en was de eerste bezoeker nadat Poppe zich vrijdag vastketende.

“Ik ben echt wel onder de indruk. Deze performance gebeurt volledig in de geest van wat curator Jan Fabre wil. Hij ziet de kunstenaar als dienaar van de schoonheid en dat komt hier tot zijn recht. Het lijfelijk contact van het publiek met de kunstenaar en zijn creatie maakt deze performance compleet. Alles valt hier heel goed in zijn plooi. Ik kom over enkele dagen beslist terug om opnieuw te kijken.”

© efo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen