Direct naar artikelinhoud
loonkloof

Groen wil bemiddelaars loonkloof laten wegwerken

Groen-Kamerlid Evita Willaert.Beeld BELGA

Vrouwen verdienen gemiddeld per uur nog altijd 7,6 procent minder dan mannen. Oppositiepartij Groen heeft een wetsvoorstel klaar om de loonkloof via bemiddelaars verder aan te pakken.

Als je kijkt naar het bruto jaarloon, dan is het verschil nog groter. Omdat vrouwen vaker deeltijds werken wordt het effect versterkt en verdienen ze gemiddeld 20,6 procent minder dan mannen, zo blijkt uit cijfers van 2014. Ook genieten zij gemiddeld minder van extralegale voordelen, zoals de terugbetaling van woon-werkverkeer of een bijdrage voor het aanvullend pensioen.

Sinds 2012 kent ons land een loonkloofwet om die verschillen weg te werken, maar die gaat volgens Groen-Kamerlid Evita Willaert niet ver genoeg. Momenteel moeten bedrijven elke twee jaar een analyse maken van hun verloningssysteem. Centrale vraag is daarbij of vrouwen effectief minder verdienen dan hun mannelijke collega's met dezelfde jobs. "Op zich niet slecht", zegt Willaert. "Maar voor hetzelfde geld wordt die analyse verticaal geklasseerd."

Daarom vraagt ze in een nieuw wetsvoorstel dat de bedrijven die onvoldoende scoren verplicht worden een actieplan uit te werken en een bemiddelaar aan te stellen. Ook moeten de analyses van alle bedrijven openbaar gemaakt worden. "Zo kunnen bedrijven van elkaar leren", zegt Willaert. Ze gaat nu op zoek naar steun bij andere partijen voor haar wetsvoorstel.