Al meer dan tien slachtoffers meldden zich, maar niemand wilde gerechtelijk onderzoek tegen De Pauw

© jimmy kets

“De actrices die het gedrag van Bart De Pauw aankaartten bij de VRT, hebben nooit gewild dat er een gerechtelijk onderzoek zou worden opgestart. Ze hebben zelf nooit een klacht tegen hem ingediend.” Dat zegt Christine Mussche, de advocate die hen bijstaat. Al meer dan tien vrouwen hebben zich ondertussen bij haar gemeld.

Cedric Lagast

“Het enige wat deze vrouwen wilden, was dat het zou stoppen. Ze wilden dat het in de toekomst niet meer zou gebeuren. Daarom zijn enkelen onder hen naar de preventie­adviseur van de VRT gestapt.” Maar hoeveel vrouwen zich intussen bij haar gemeld hebben, wil advocate Christine Mussche niet kwijt. Volgens een goede bron zouden het er al meer dan tien zijn.

De actrices hoopten dat het probleem discreet zou worden aangekaart. Dat Bart De Pauw tot de orde zou worden geroepen. Ze wisten van elkaar niet dat ze naar de VRT waren gestapt, en bijgevolg konden ze de gevolgen voor De Pauw niet inschatten. “Ik voel geen revanchisme bij deze vrouwen, of een haatdragende houding. Dat de zaak naar buiten is gekomen, betreuren ze zelfs. De ampleur die de hele zaak gekregen heeft, konden ze niet inschatten. ”

Strafrechtelijk onderzoek

Het Antwerpse gerecht klopte zaterdagavond rond 17.45 uur aan bij de VRT. Het parket had een onderzoeksrechter gevorderd voor een huiszoeking. In aanwezigheid van CEO Paul Lembrechts werden verschillende documenten in beslag genomen. “De vrouwen zijn verrast door de wending die het verhaal nu krijgt”, zegt Mussche. “Dat het gerecht zelf een onderzoek kon opstarten, daar hadden ze niet bij stilgestaan. Dat was niet hun bedoeling: ze hebben alvast zelf geen strafklacht tegen Bart De Pauw ingediend.”

© Jimmy Kets

De vrouwen hebben Mussche om advies gevraagd. Zelf stappen nemen, zijn ze niet van plan. “Ze zijn verontrust. Ze willen vooral niet dat hun namen bekendraken”, zegt Mussche. Ze ziet gelijkenissen met Operatie Kelk: het onderzoek naar misbruik in de Kerk, waarbij zij de slachtoffers verdedigde. Ook toen nam een onderzoeksrechter onverwachts de dossiers in beslag om de getuigenissen te kunnen lezen.

“Mijn cliëntes staan nog steeds achter wat ze aan de VRT verteld hebben. Maar staan op hun recht op privacy, in deze delicate materie. We hebben er vertrouwen in dat de onderzoeksrechter hun namen geheim zal houden. Maar als het tot een rechtszaak tegen De Pauw komt, zal hij het dossier kunnen inkijken.”

“Deze vrouwen zijn zeer, zeer bang”, vertelde actrice Hilde Van Mieghem vrijdag in Terzake. Ook zij staat in contact met hen. “Ze beleven slapeloze nachten, en ze kruipen nog meer in hun schulp door alle reacties die ze via sociale media te verduren krijgen. Maar ook door de houding van Bart De Pauw zelf. Hij is een publiek figuur, die heel erg gesteund wordt.”

© Photo News

Ook Van Mieghem kreeg na haar getuigenis verwensingen en bedreigingen naar het hoofd geslingerd op sociale media. Veelal van mensen die De Pauw steunden, en weinig begrip toonden voor de actrices. Ze kreeg ook persoonlijke boodschappen. Van ­Mieghem wil zich daarom voorlopig niet meer over de zaak uitspreken.

LEES OOK (+). Excuseer, mag ik u een complimentje geven? Specialisten leggen uit waar de grens ligt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen