Procureur-generaal: "Burgerinfiltranten inzetten in terreurzaken"

De procureur-generaal van Brussel, Johan Delmulle, roept bij de opening van het gerechtelijk jaar op om in terreurzaken burgerinfiltranten te kunnen inzetten. Nu kunnen alleen politieagenten undercover gaan. Maar Delmulle waarschuwde ook tegen al te drastische maatregelen tegen terreur, die de rechters buitenspel zouden zetten. Volgens advocaat Walter Van Steenbruggen is het inzetten van burgerinfiltranten vragen om problemen.
Procureur-generaal Johan Delmulle bij de opening van het gerechtelijk jaar.

Volgens procureur-generaal Delmulle zijn er voldoende wettelijke middelen om de strijd met het terrorisme aan te gaan, maar is er op het vlak van de procedures en de onderzoeksmethodes wel nog een en ander mogelijk. Zo pleit hij voor een uitbreiding van de termijn van vrijheidsberoving van 24 naar 48 uur, en zelfs tot 72 uur voor terroristische misdrijven.

Volgens de procureur-generaal is een goede informatiepositie, meer ogen en oren op het terrein, "essentieel in de strijd tegen het terrorisme" en hij komt dan ook met een controversieel voorstel. Delmulle zegt dat in deze tijden van lone wolves en operationele terreurcellen politieinfiltratie niet langer volstaat en hij pleit voor de wettelijke invoering van burgerinfiltranten. Politiemensen laten infiltreren in het zeer gesloten en achterdochtige terroristische milieu kan immers zeer moeilijk en tijdrovend zijn, en het gebruik van informanten is ook onvoldoende, vindt de procureur-generaal.

"Een burgerinfiltrant zou directe en actieve bijstand moeten kunnen leveren aan de opsporing, en in welbepaalde omstandigheden welbepaalde strafbare feiten moeten kunnen plegen om zijn informatiepositie te behouden, of om het welslagen van zijn opdracht of de veiligheid van personen te verzekeren. Uiteraard zou bij de federale politie en het openbaar ministerie een sluitend controlesysteem moeten worden in plaats gesteld", zo zei hij.

Procureur-generaal Delmulle vindt ook dat er werk moet gemaakt worden van een regeling voor spijtoptanten.

Het is nu afwachten hoe de politiek zal reageren op het voorstel. Minister van Justitie Koen Geen (CD&V) is in elk geval alvast bereid om de piste van de burgerinfiltranten te onderzoeken.

Geen preventieve hechtenis

Anderzijds waarschuwde procureur-generaal Delmulle ook voor al te drastische maatregelen in de strijd tegen het terrorisme, die de rechterlijke macht buitenspel zouden zetten.

Zo vindt hij het geen goed idee om mensen die niet verdacht worden van een misdrijf, preventief op te sluiten. Ook het afkondigen van de noodtoestand gaat voor hem te ver.

De procureur-generaal benadrukte daarentegen dat "evenveel en eigenlijk meer heil moet worden verwacht van maatregelen ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot gewelddadig extremisme of terrorisme".

"Vragen om problemen"

Advocaat Walter Van Steenbruggen is fel gekant tegen het idee om burgers te laten infiltreren. Volgens hem is dat vragen om problemen.

"Ik wist dat angst gekke dingen kan doen met burgers", zo zei Van Steenbruggen, "maar dat een van de hoogste magistraten van dit land dit nu oppert, is een zeer slecht idee denk ik."

Volgens Van Steenbruggen geven de toegelaten infiltraties door speciaal opgeleide politiemensen nu al erg veel problemen. Burgers die geen opleiding hebben genoten, laten infiltreren in  terroristische milieus, noemt hij dan ook "een heel slecht idee".
 

Meest gelezen