Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Bij een op de drie vrouwen is zwangerschapsdiabetes blijvende kwaal

DiabetesVrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen een veel hoger risico om in de zes jaar die daarop volgen diabetes type 2 of prediabetes te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Diabetes Liga. Die maakt de cijfers bekend naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag, die morgen plaatsvindt.

5 reacties

  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    De leefstijl is op 60 jaar tijd enorm veranderd,er wordt meer en fout gegeten dan vroeger,vrouwen zijn vetter geworden dan hun voorgangers in de jaren '50. Een studie voorspeld nu al dat tegen 2030 belgische vrouwen de zwaarste van europa worden.Als ik rondkijk hoeveel jonge vrouwen opzwellen,kijk maar naar tv-soaps,hoeft er geen tekening bij terwijl slanke vrouwen afgunstig worden afgeschilderd als magerzuchtige vrouwen.
  • Jessica Saccasyn

    6 jaar geleden
    Ik ben deels akkoord met Julliette, maar zwangerschapsdiabetes wilt niet meteen zeggen dat de toekomstige mama slechte eetgewoonte heeft. Ik ben net bevallen en had zwangerschapsdiabetes. Mijn eetgewoontes waren goed, dus puur door de hormonen dat ik diabetes heb ontwikkeld. Mijn baby woog 2,880 kg bij de geboorte. Ik ben 8kg bijgekomen tijdens de zwangerschap en nu 7 dagen na de bevalling was ik alweer op mijn oude gewicht...
  • Juliette Francois

    6 jaar geleden
    Ik denk dat men echt de zwangere vrouwen moet wijzen op de risico's. Neen, je moet niet eten voor twee en neen, je moet geen 20kg bijkomen en een baby van meer dan 4kg is misschien "flink" voor de trotse familieleden maar is absoluut niet altijd zo gezond en kan betekenen dat de mama diabetes heeft.
  • Gunther Sallis

    6 jaar geleden
    Theo- Er is zeker een genetische component. Dit zijn dan de genen die instaan voor de productie, verwerking en waarneming van glucose in het lichaam. Het hebben van deze genen is geen garantie op het krijgen van diabetes. Hoe meer je van deze mutaties heb hoe groter de kans. Maar mensen met gezonde leefgewoonten kunnen desondanks slechte genen toch gevrijwaard blijven van deze ziekte. Eetgewoonten worden immers ook vaak doorgegeven binnen een familie.
  • Theo Van Hoof

    6 jaar geleden
    Diabetes wordt voor een groot deel genetisch bepaald. Mijn grootmoeder had diabetes type 2 en mijn ma ook. Mijn schoonzus heeft diabetes type 2 en haar ma idem.