Direct naar artikelinhoud
PODGROND

Podcast & chill: Netflix komt met eigen podcastreeks

De cast van Stranger Things, die centraal staat in de eerste aflevering van De Netflix NL PodcastBeeld Photo News

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: De Netflix NL Podcast, de eerste podcast van Netflix.

Vorige week was er in heel wat kantoren maar één vraag die de ronde deed: “Heb jij het tweede seizoen van Stranger Things al bekeken?” Het nieuwe seizoen van de sciencefiction-horrorserie, dat sinds 27 oktober op Netflix staat, wordt druk besproken en geanalyseerd. Niet alleen op de werkvloer, maar ook op sociale media, fora en in podcasts.

Podcasts met klinkende namen als Strange Indeed en Dungeons and Demogorgons dissecteren vakkundig iedere aflevering en zijn in podcastland al lang geen unicum meer. Doordat het zo eenvoudig is om zelf een podcast te beginnen, bestaat er intussen over zowat elke film of serie een specifieke reeks. Netflix besloot dat het tijd was om niet langer aan de kant te blijven toekijken en lanceerde daarom zélf een eigen podcast, die droogjes De Netflix NL Podcast werd gedoopt.

De reeks werd aangekondigd als "een podcast voor en door fans van vette series". Radiomaker en digitaal expert Elger van der Wel is de presentator van dienst, en ontvangt in iedere aflevering bekende Nederlanders die fan zijn van een Netflix-serie. In de aflevering over Stranger Things zijn dat Adam en Christina Curry. De eerste is een halve Amerikaan die in een ver verleden op MTV presenteerde, de tweede is een model. Dat die namen bij u geen belletje doen rinkelen is normaal, wij moesten ze ook op Wikipedia opzoeken.

'Doordat de gasten van de eerste aflevering inhoudelijk weinig voeling met de serie hebben, raakt de podcast nooit echt uit de startblokken'

Veel onbenut potentieel

Daar wringt het schoentje: doordat de gasten van de eerste aflevering inhoudelijk weinig voeling met de serie hebben, raakt de podcast nooit echt uit de startblokken. Als een vraag als “Jij hebt de jaren 80 meegemaakt, klopt het?” op tafel wordt geworpen, is de drang om als luisteraar af te haken zeer groot. Het interview kabbelt wat voort en is best aangenaam om te beluisteren, maar gaat nooit echt de diepte in, waardoor de podcast weinig verschilt van de vele andere opnames die fans maken.

Toch kan De Netflix NL Podcast in de toekomst zeer groot en interessant worden, net omwille van het bedrijf dat erachter zit. Netflix heeft een gigantisch netwerk en kan een mooi podium bieden, waardoor ze in de toekomst wél relevante gasten naar de studio kunnen krijgen. Een politicus die het nieuwe seizoen van House of Cards - als dat er ooit nog komt - analyseert, bijvoorbeeld, of een ontwerper als Daan Roosegaarde die het over Abstract mag hebben.

Netflix heeft zonder het te weten goud in handen, zolang de producers deze podcast niet louter als promovehikel voor nieuwe producties gaan zien. Het is een ideale manier om de verhalen uit hun series en films een tweede leven te laten leiden, waardoor het momenteel wat raar aanvoelt dat er maar één algemene Netflix-podcast is waarin de series besproken zullen worden. Bizar natuurlijk, want het is niet omdat je fan van Stranger Things bent dat je ook een aflevering over Bojack Horseman of Black Mirror zou willen beluisteren.

Gaan we binnenkort ook Netflix-podcasts bingelistenen? Als alles meezit: absoluut!

De Netflix NL Podcast is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict.