Twee jaar na de aanslagen in Parijs, hoe is het met het onderzoek gesteld? “Alle aanslagen zijn gelinkt”, zegt de federaal procureur

© BELGA

De federaal procureur, Frédéric Van Leeuw, stelt dat “we er bijna zijn” met het onderzoek naar de aanslagen van Parijs, vandaag twee jaar geleden. “We zijn er ons van bewust dat de Thalys, Verviers, 13 november in Parijs, 22 maart bij ons… mogelijk allemaal één grote unieke operatie van ISIS vormen”, aldus de federaal procureur bij de RTBF. Aan het Stade de France in Parijs startte de Franse president Emmanuel Macron een reeks huldigingen aan de slachtoffers van de aanslagen, waarbij 130 doden vielen.

adm

“We zijn er bijna”, zegt Van Leeuw. “We zijn er ons van bewust dat de aanslag op de Thalys, de cel in Verviers, aanslag van 13 november in Parijs, 22 maart bij ons… dat al die zaken mogelijk één grote unieke operatie van ISIS vormen. Er zijn duidelijke verbanden te vinden tussen de dossiers, we moeten dieper graven. Zelfs al zal de tijd de zaken er niet makkelijker op maken.”

Ook kregen de hoofdrolspelers in die gelinkte dossiers een naam, al bleef de procureur op de vlakte. “We boeken vooruitgang, maar het is nog te vroeg om namen te plakken op de coördinerende hiërarchie achter deze aanvallen”, aldus nog de procureur. Nog een opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is de medeplichtigheid van zogenaamde ‘kleine garnaaltjes’. “Al die kleine handjes, hebben veel meer gedaan dan dat we eerst dachten.”

© EPA-EFE

Herdenking

Aan het voetbalstadion legde Macron een bloemenkrans neer voor een gedenkplaat, tijdens een stille ceremonie in aanwezigheid van families van de slachtoffers en verschillende gezagsdragers, onder wie ook gewezen president François Hollande. Dat stadion was de eerste van zes sites die door drie jihadistische commando’s werden aanvallen. Drie terroristen bliezen zichzelf op nadat ze zich geen toegang tot het stadion hadden kunnen verschaffen. Daar vond toen een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland plaats. Het enige slachtoffer was een buschauffeur.

Na de ceremonie aan het stadion gingen Macron, de nabestaanden en de andere aanwezigen naar de restaurants en bars die ook werden getroffen door de terroristen. Laatste stop is de Bataclan. In die concertzaal kwamen die bewuste avond 90 mensen om het leven.

© AFP

© REUTERS

© EPA-EFE

© AP

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen