Advocate slachtoffer: “Excuses van Bart De Pauw zijn een gemiste kans”

De excuses die Bart De Pauw gisterenavond de wereld instuurde via een persmededeling, zijn een gemiste kans. Dat zegt Christine Mussche, de advocate van de vrouwen die een klacht indienden bij de VRT. “De zaken worden alweer geminimaliseerd en in de schoenen geschoven van de slachtoffers.”

evdg

Via zijn advocaat liet Bart De Pauw gisterenavond weten dat hij “tot inzicht is gekomen dat zijn speelse of flirterige manier van omgaan met vrouwen niet door iedereen gesmaakt wordt”. Hij excuseerde zich in het persbericht bij iedereen die zich geïntimideerd zou hebben gevoeld. “Dat is niet ok en zal niet meer gebeuren.”

Feiten minimaliseren

Christine Mussche, die intussen al door meer dan tien vrouwen werd gecontacteerd, vindt deze mededeling een gemiste kans. “Hij minimaliseert opnieuw de zaken”, klinkt het tijdens een interview aan Radio 1. “Hij heeft het over speelse sms’en en insinueert dat de vrouwen in kwestie dit fout hebben aangevoeld.” Jammer, vindt de advocate. “Zo verlegt De Pauw de verantwoordelijkheid. Daar speelt die machtsrelatie een grote rol in. Hij zou beter gewoon zijn excuses aanbieden zonder meer.”

Recht op privacy

Mussche staat de slachtoffers bij. “Ze wisten niet van elkaar dat ze naar de VRT waren gestapt”, zegt de advocate. “Maar ze hoopten wel allemaal dat het probleem in alle discretie werd aangepakt.” Zelf hebben de vrouwen geen strafklacht ingediend, het gerecht zelf heeft een onderzoek opgestart. “De vrouwen hebben me om advies gevraagd. Ze zijn bang en willen niet dat hun namen bekendraken”, aldus Mussche. “Ze staan ook op hun recht op privacy. We hebben er vertrouwen in dat de namen geheim worden gehouden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER