Limburgse vrachtwagenchauffeurs krijgen gratis rijopleiding

In Limburg start volgende week een proefproject om de opleiding tot vrachtwagenchauffeur gratis te maken voor sterk gemotiveerde kandidaten. Dat schreef VRT maandag en is bevestigd aan Belga. De beroepsorganisatie van de transportsector Febetra Limburg, de provincie Limburg en VDAB willen daarmee het nijpende tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Limburg opvullen.

In heel België is er een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Vele transportbedrijven moeten hun vrachtwagens noodgedwongen stil laten staan omdat niemand bekwaam is om achter het stuur te zitten. Een pilootproject waarbij de opleiding tot vrachtwagenchauffeur, die normaal gezien zowat 4 à 5.000 euro kost, gratis aangeboden wordt, moet dat probleem oplossen.

“Vroeger kregen heel wat mannen een rijopleiding tijdens de verplichte legerdienst”, zegt Pablo Coosemans van Atrium Opleidingen. “De jobs bij transportbedrijven werden dus snel ingevuld. Maar vandaag is dat niet meer het geval en ook de kostprijs van de opleiding is vaak te hoog voor veel mensen.”

Waarom Limburg?

Het project start volgende week in Limburg. “Waarom in Limburg? Omdat het SALK-plan er de mogelijkheid toe biedt”, zegt Roel Smets van Febetra Limburg. De bedoeling is om elk kwartaal twintig mensen op te leiden tot vrachtwagenchauffeur. “Het proefproject moet dertig maanden lopen, dus na meer dan twee jaar moeten er 160 nieuwe vrachtwagenchauffeurs zijn in Limburg”, aldus Smets.

Febetra, de provincie Limburg en VDAB doen elk hun duit in het zakje, zodat de opleiding voor de geïnteresseerden volledig gratis is. “Om de drie maanden doen we telkens een nieuwe selectie, waarbij steevast zowat twintig gedreven personen de opleiding mogen volgen”, zegt Pablo Coosemans van Atrium Opleidingen. “Elke persoon wordt meteen gematcht met een transportbedrijf, waardoor die bij de start van de opleiding al meteen zeker is van een job.”

Ook in andere provincies is er een tekort en is er interesse voor een gelijkaardig project. “Er zijn vandaag al gesprekken met de provincie Antwerpen om het project ook daar op te starten en ook in Vlaams-Brabant willen we er graag mee aan de slag”, aldus Coosemans. “Zij wachten even af en kijken hoe het project zich in Limburg uitrolt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer