Transportbedrijven betalen vanaf 2020 meer belastingen

© BELGA

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt bevestigt dat transportbedrijven vanaf 2020 belastingen zullen moeten betalen op de meerwaarde die ze boeken bij de verkoop van hun bedrijfsvoertuigen. De beslissing kadert in de hervorming van de vennootschapsbelasting, luidt het, en geeft de betrokken bedrijven de kans om hun voertuigenpark nog snel voor 2020 te vergroenen.

De hervorming van de vennootschapsbelasting - met een lager tarief - zet in op een forse vereenvoudiging, legt het kabinet-Financiën uit. Tal van specifieke fiscale voordelen worden ingeperkt of afgeschaft, en de opbrengst daarvan wordt gebruikt om de tariefdaling te financieren. De inperkingen of afschaffingen vormen dus geen belastingverhogingen, benadrukt het kabinet.

Wagenpark nog snel vergroenen

Een van de zaken die geschrapt worden, is de belastingvrije meerwaarde op de verkoop van bedrijfsvoertuigen waar transporteurs, bus- en taxibedrijven nu nog van genieten. Dat gebeurt in 2020. Het kabinet wijst erop dat kmo’s op dat moment al twee jaar genieten van een vennootschapsbelastingstarief van 20 procent op de eerste 100.000 euro winst en dat het tarief voor grote ondernemingen dan daalt naar 25 procent.

Dat de beslissing nu al bekend is, biedt de betrokken bedrijven bovendien de kans om vóór 2020 het voertuigenpark nog te vergroenen met toepassing van de vrijstelling. “Indien men nu nog inzet op groenere voertuigen wordt men dus nog beloond”, klinkt het.

Het kabinet-Van Overtveldt benadrukt tot slot dat historisch vrijgestelde meerwaarden vrijgesteld blijven. De afschaffing geldt dus alleen voor vanaf 2020 verwezenlijkte meerwaarden.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen