Mark (29) overleed na aanval met zoutzuur door vriendin. Was dit haar motief?

© rr/Julia Quenzler / SWNS.com

Op het proces tegen Berlinah Wallace, de Britse die beschuldigd wordt van de moord op de 29-jarige Mark Van Dongen uit Hamont-Achel, is mogelijk meer duidelijkheid gekomen over het motief van de vrouw. Enkele weken voordat ze zoutzuur over hem gooide, had de Limburger tegen een andere vriendin gezegd dat de “controlerende” Berlinah zijn mail had gehackt en dat hij naar een hotel zou verhuizen.

mtm

LEES OOK. Vader legt emotionele getuigenis af: “Mark moest de naam van zijn aanvaller spellen met zijn tong”

Mark Van Dongen, die na zijn studies burgerlijk ingenieur in het Engelse Bristol was blijven plakken, kreeg in september 2015 in zijn woning zoutzuur over zich heen gegooid. Hij raakte zwaarverbrand, verloor een been, een oog, een oor en een deel van zijn zicht. Aan zijn linkerkant was hij vanaf de nek verlamd. Zijn lijden was zo erg dat hij na vijftien maanden de euthanasieprocedure in gang liet zetten. Op 2 januari van dit jaar overleed Mark in het Mariaziekenhuis in Overpelt.

Op dit moment staat Berlinah Wallace (48), de toenmalige vriendin van de Limburger, terecht voor moord. Volgens de openbaar aanklager had de vrouw met Zuid-Afrikaanse roots haar partner aangevallen “uit jaloezie”. Van Dongen was nog tijdens de relatie beginnen daten met een andere vrouw: Violet Farquharson. Zij getuigde maandag in de rechtbank.

“Je hebt me de ogen geopend”

“Ik had Mark eind juli 2015 leren kennen via een datingwebsite”, verklaarde ze. “We stuurden wat berichtjes via de website en wisselden later ook gsm-nummers uit. Het was pas in augustus, toen we een koffietje gingen drinken, dat hij me vertelde dat hij nog een andere relatie had. Ik was daar helemaal niet mee opgezet. We hadden het al gehad over het belang van integriteit en eerlijkheid. Ik maakte het hem duidelijk dat ik niet bij hem zou blijven als hij van twee walletjes bleef eten. Hij zei toen dat hij graag wat hobby’s zou hebben, maar dat hij dat niet mocht van de controlerende Berlinah.”

Op 15 augustus zou de Limburger aan Farquharson hebben gezegd dat Berlinah hun gezamenlijke woning had verlaten om in een hotel te verblijven en dat hij een week de tijd had om een nieuwe flat te vinden. “De volgende dag was Berlinah echter teruggekeerd. Ze hadden de hele nacht gepraat, zei hij. Hij maakte het duidelijk dat hij niet voor mij koos. Je bent een geweldig persoon, je hebt me echt de ogen geopend, zei hij me. Maar het spijt me echt...Ik ben niet iemand die overspel pleegt of affaires heeft. Ik wilde je nooit betrekken bij mijn problemen. Je verdient dat niet. Je zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben.

“Te zwak om alleen te zijn”

Later die dag zou Van Dongen haar echter nog een berichtje sturen waarin hij verklaarde dat hij “niet kon stoppen met aan haar te denken” en waarin hij bekende dat hij HIV-positief was. “Ik wist niet hoe ik je dat moest vertellen, dus koos ik maar voor de makkelijke oplossing. Ik ben te zwak en te bang om alleen te zijn.”

Vier dagen later waarschuwde de Limburger Farquharson dat Wallace zijn e-mail had gehackt. Ze mocht niets meer naar dat adres sturen. “Ik ga weg uit de woning en ga naar een hotel”, schreef hij erbij.

Dat was 20 augustus, enkele weken later werd Mark Van Dongen aangevallen. Een duidelijk motief, aldus de aanklager. Wallace zelf ontkent nog altijd alle beschuldigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen