© JEFFREY GAENS

Scheidsrechtersbaas verdedigt de videoref: “Had het 8 keer op 12 beslissingen juist”

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist is maandag voor de bestuursleden van de Pro League verschenen om tekst en uitleg te geven over het pilootproject van de videoref in de Jupiler Pro League. “We zijn gebonden aan een protocol”, benadrukte Verbist aan de profclubs. Van de twaalf keer dat de videoref tussen kwam, waren acht beslissingen de juiste, aldus Verbist nog.

“Ik heb tekst en uitleg gegeven bij het hele project van de videoref, over het protocol dat de FIFA en de IFAB (International Football Association Board) ons oplegt en over een aantal beslissingen die door de videoref genomen zijn”, verduidelijkt Verbist. “Er verandert niets. Ik ben niet voor de Pro League verschenen om veranderingen aan te kondigen. Ik ben hen gaan uitleggen dat we werken volgens een bepaald protocol en dat we ons daaraan zullen houden zolang we in een testfase zitten.”

8 op 12

De Pro League zou graag meer eindverantwoordelijkheid bij de videoref leggen, maar dat is volgens Verbist niet mogelijk. “De eindbeslissing blijft altijd bij de hoofdscheidsrechter op het veld, dat schrijft de IFAB zo voor. We zitten nog altijd in een testfase. Daarom heb ik de Pro League laten weten dat ik opensta voor opmerkingen. Die kunnen we op het einde van de testfase bundelen en doorsturen naar de IFAB. Die moet dan maar beslissen wat er met die bemerkingen gebeurt.”

Verbist heeft na veertien dagen een eerste balans opgemaakt en die cijfers voorgelegd aan de Pro League. Twaalf keer is de VAR tussengekomen, waarvan vier keer foutief. “In sommige gevallen moest de videoref tussenkomen, maar deed hij dat niet. Of hij kwam tussen als dat niet moest”, lichtte Pierre François, CEO van de Pro League, toe. Acht keer op twaalf tussenkomsten had de videoref het bij het rechte eind. “Maar bij die acht correcte tussenkomsten zijn er ook gevallen waarbij de hoofdscheidsrechter zijn videoref niet gevolgd heeft. Dat was het geval in Charleroi-Gent.”

Play-off 1

De Pro League is van plan een dossier op te stellen met zijn bevindingen, zo bevestigt CEO Pierre François. “Verbist heeft ons erop gewezen dat we in een testfase zitten die gevoerd moet worden volgens het protocol van de IFAB. Dat betekent in het bijzonder dat de videoref niet moet ingrijpen in grijze zones en dat de eindbeslissing altijd de scheidsrechter op het veld toebehoort”, aldus François. “Na de testfase kunnen alle deelnemende competities suggesties en opmerkingen sturen naar de IFAB. We zullen dat moment gebruiken om onze bevindingen door te geven. De Pro League vindt bijvoorbeeld dat de videoref de eindbeslissing moet kunnen nemen als hij vindt dat een tussenkomst nodig is. Anders zet je de veldarbiter voor een heel moeilijke beslissing.”

Verbist en François bevestigen dat er gesproken is geweest over een verhoging van de vergoeding van 80 naar 350 euro per wedstrijd. “Het is voorlopig nog wachten op een akkoord van de clubs. Dat moet immers nog voorgelegd worden aan de Algemene Vergadering. Daaromtrent bestaat een zekere unanimiteit, het voorstel moet alleen nog goedgekeurd worden”, zei Verbist.

De videoref wordt dit seizoen voor het eerst getest in de Jupiler Pro League. Behalve 48 duels uit de reguliere competitie (drie thuismatchen per club) zal de VAR ook ingeschakeld kunnen worden voor de 30 wedstrijden van de Play-offs, de finale van Play-off 2, de barragematch tussen Play-off 1 en Play-off 2, de finale van de Croky Cup en de twee barragewedstrijden voor promotie uit de Proximus League (1B). De Pro League draait op voor de kosten van de testfase.

Anticiperen

De Pro League bereidt zich wel al voor op een definitieve invoering van de Video Assistant Referee (VAR) voor volgend seizoen. “We moeten alvast anticiperen”, aldus CEO Pierre François. “Zodra de IFAB het gebruik van de videoref definitief toestaat, moeten we beslissen of we het gaan gebruiken in onze competitie. Voor volgend seizoen is het dan duidelijk: alle wedstrijden met de videoref of geen enkele”, legt François uit. “De Pro League zal de VAR meer dan waarschijnlijk definitief implementeren, maar in dat geval moeten we videorefs gaan recruteren.”

De Pro League wil meer autoriteit in het busje en zou het liefst actieve scheidsrechter ook aanstellen als VAR. “Bij voorkeur de semiprofs”, aldus François. Scheidsrechters zullen dan de ene dag van de speelronde scheidsrechter zijn, de andere VAR in plaats van vierde official. “Maar dat kunnen we hen niet van de ene dag op de andere laten weten. Daar is ook scholing voor nodig. Daarom anticiperen we.” De semiprofs zullen daarom zo snel mogelijk opgeleid worden tot videoref.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer