© Hollandse Hoogte

Kost van werkgerelateerde kankers geraamd op tien miljard euro in België

Kankers veroorzaakt door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens het werk, zorgen in de Europese Unie voor een jaarlijkse kost tussen 270 en 610 miljard euro, of tussen 1,8 procent en 4,1 procent van het bruto binnenlands product van de EU. In België loopt die kost op tot meer dan 10 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van het European Trade Union Institute (ETUI).

Om tot dat bedrag te komen werden door ETUI alle kosten in rekening gebracht: directe kosten voor de gezondheidssystemen van de landen, indirecte kosten voor werknemers en werkgevers (financieel verlies door het stopzetten van arbeid) en menselijke kosten voor de slachtoffers (impact op de levenskwaliteit van de werknemers en hun families).

Longkanker kost het meest

In België kosten werkgerelateerde kankers elk jaar 10,59 miljard euro. Longkanker is daarbij goed voor zowat 8 miljard euro. Borstkanker voor 790 miljoen euro en blaaskanker voor 780 miljoen euro.

“Met meer dan 100.000 doden per jaar zijn werkgerelateerde kankers de belangrijkste arbeidsgerelateerde doodsoorzaak in de EU. Deze studie toont dat de maatschappelijke kost van werkgerelateerde kankers enorm is. Het zijn de werknemers en hun families die de zwaarste impact ondervinden. De EU moet een einde maken aan vermijdbare kankers”, zegt Tony Musu van ETUI.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer