Direct naar artikelinhoud
Rellen Brussel

Politievakbond en gerecht bikkelen na rellen: "In Brussel heerst straffeloosheid"

Schade na de rellen in het centrum van Brussel.Beeld Photo News

Kun je in Brussel zo maar wegkomen met zware vandalenstreken? Na de rellen van afgelopen weekend leeft in ieder geval de schijn. Het parket spreekt dat met klem tegen. "Het is niet omdat er niemand aangehouden is, dat de daders niet gestraft zullen worden."

Driehonderd relschoppers brachten zaterdag na de voetbalmatch tussen Marokko en Ivoorkust  vernielingen aan in het centrum van Brussel. Tweeëntwintig agenten geraakten gewond. Daders werden er nog niet aangehouden. Heerst er straffeloosheid in Brussel? "Absoluut", zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. "En niet alleen daar."

Want, zo zegt Houssin, de slinger van de tolerantie is volledig doorgeslagen. "Het is zeker geen uitzondering dat agenten voor een ordedienst wordt gezegd dat ze niet mogen tussenkomen bij kleine vandalenfeiten. Bovendien werd ons een nultolerantie voor geweld tegen politie beloofd door de minister van Justitie. Maar een concrete uitvoering laat op zich wachten."

'Het is zeker geen uitzondering dat agenten voor een ordedienst wordt gezegd dat ze niet mogen tussenkomen bij kleine vandalenfeiten'
Vincent Houssin, politievakbond VSOA

Brussels schepen Els Ampe (Open Vld) vraagt eveneens om meer repressie. "We hebben in het verleden te veel ingezet op enkel preventie. De daders moeten vervolgd worden, de slachtoffers hebben recht op gerechtigheid." Burgemeester Philippe Close (PS) steunt Ampes roep om strenge straffen. Zijn beleid aanpassen vindt hij niet nodig: Close blijft achter de aanpak van zijn politiekorps staan.

Appel stelen

Luc Hennart, de Franstalige voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, is "enigszins verwonderd" door de kritiek. "In het kader van het snelrecht word ik nochtans heel vaak ingeschakeld: vandalisme, diefstal, slagen en verwondingen. Dat komt wel degelijk voor de rechtbank. Meer zelfs: wie vandaag een appel steelt, heeft meer kans om vervolgd te worden dan wie 100.000 euro verduistert. Zonder de feiten van zaterdag te willen minimaliseren: als er straffeloosheid heerst in Brussel, dan is het niet voor de zogenaamd kleinere misdrijven."

'Als er straffeloosheid heerst in Brussel, dan is het niet voor dit soort misdrijven'
Luc Hennart, voorzitter Brusselse rechtbank van eerste aanleg

Hoe komt het dan dat toch op zijn minst die perceptie leeft? Wellicht omdat de daders niet onmiddellijk gevat worden, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Maar dat wil zeker niet zeggen dat ze niet gestraft worden. Wij prefereren om eerst diepgaand onderzoek te doen. Dan heeft een slachtoffer ook de kans om zich nog burgerlijke partij te stellen in de rechtbank." Precies zo ging het na de grote vakbondsbetoging van drie jaar geleden, benadrukt Van Wymersch. Na identificatie werden de relschoppers berecht.

Houssin loopt niet hoog op met die uitleg. "De daders zaterdag droegen helmen en waren gemaskerd. Ik wil nog zien gebeuren dat ze gestraft worden." 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt ook het belang van een snelle identificatie. "We moeten dat signaal van straffeloosheid absoluut vermijden", zegt zijn woordvoerder. "We willen bovendien een goed beeld van de daders: we moeten weten wie ze zijn en wat hen drijft."

Lees meer: Na de rellen in Brussel: "Hier hebben veel mensen niets te verliezen"