Direct naar artikelinhoud
Expo top 10

Collagekunst of een blik op angstige tijden? Deze 10 expo's mag u deze week niet missen

Jockum Nordström, nu te zien in Zeno X Beeld Jockum Nordström

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Jockum Nordström. Rymden Tystar Ljudet

Vogue noemde hem de 'Rock Star of the Stockholm Art Scene'. Jockum Nordström combineert in zijn dynamische collages al jaren de onschuld van volkskunst en outsider art met het KNT-label dat toegekend zou worden aan zijn scènes van copulerende koppels. In zijn nieuwe tentoonstelling in Zeno X toont hij plots ook abstract werk.

Lees hier ons interview met Jockum Nordström.

Tot 23/12 in Zeno X Gallery, Antwerpen. zeno-x.com

Jag var en dålig hundBeeld Jockum Nordström

2. FRONT

Front is een beeldende kunstenparcours over de Eerste Wereldoorlog in het Concertgebouw van Brugge, en het interessante is dat het samengesteld werd door Soundcast, de jongerenwerking van het Concertgebouw. Ook de kunstenaars gelden als jonge, beloftevolle talenten en ze lieten zich inspireren door War Requiem van Benjamin Britten.

Tot 26/11 in Concertgebouw, Brugge. frontconcertgebouw.be

Annelies Rios CasierBeeld Annelies Rios Casier

3. Angst

De controlemaatschappij, het verkeer of enge geslachtsziektes? Iedereen is wel ergens bang voor. Maar leven we vandaag echt in een angstcultuur en was het vroeger anders? Via kunst onderzoekt Museum Dr. Guislain waarvan we het flink benauwd krijgen.

Lees hier ons verslag over Angst. 

Tot 27/5 in Museum Dr. Guislain, Gent. museumdrguislain.be

Fia Cielen, Trickster Gods (2016), nu te zien in Museum Dr. GuislainBeeld Courtesy of the artist.

4. Ways of seeing

Welke vormen, die we misschien al lang kennen, gebruiken kunstenaars om ons een andere kijk op de wereld te bieden? Maar liefst 27 kunstenaars tonen hier dat wat we zien en wat we weten verandert, en dat kijken zelfs een politieke daad is. Van de koloniale toon in Kuifje tot een geheimzinnige roze driehoek.

Tot 18/2 in Villa Empain, Brussel. www.villaempain.com

Alta (Pink) van James Turrell (1968)Beeld James Turrell

5. Thomas Vandenberghe

Thomas Vandenberghe noemt zichzelf een dagboekfotograaf. Zijn snelle snapshots vertellen intieme verhalen waarvan hij niet zeker is of ze wel voor onze ogen bestemd zijn. "Juridisch ga ik niet over de schreef, emotioneel schuur ik wel tegen de rand."

Lees hier ons gesprek met Thomas Vandenberghe.

Tot 31/1 in Stieglitz 19, Antwerpen. stieglitz19.be

5. Thomas Vandenberghe
Beeld thomas vandenberghe courtesy stieglitz19

6. Jean Gilbert. Peintre en bâtiment

De Brusselse schilder Jean Gilbert doet denken aan een architect: hij maakt eerst een plan en levert dan zijn werk op. Hij denkt aan het beeld in de omgeving, hij werkt met kleur en licht. Deze expo is meer dan een retrospectieve: samen met de kunstenaar ging Bozar op zoek naar interventies en een scenografie die verrassen in Horta's Paleis voor Schone Kunsten.

Tot 7/1 in Bozar, Brussel. bozar.be

6. Jean Gilbert. Peintre en bâtiment
Beeld Jean Gilbert

7. Bieke Depoorter. As it may be

De laatste jaren maakte Magnum-fotografe Bieke Depoorter verschillende reizen door Egypte. Ze logeerde bij mensen thuis en maakte honderden foto’s. Maar er ontbrak iets, vond ze. Ze ging nog één keer terug naar Egypte. Haar project As it may be is nu eindelijk af.

Lees hier ons gesprek met Bieke Depoorter over As it may be.

Tot 14 januari 2018, Fotomuseum, Den Haag, fotomuseumdenhaag.nl

7. Bieke Depoorter. As it may be
Beeld Bieke Depoorter

8. Tiny Tears (les belges)

In Parijs is nu werk te zien van drie Belgische fotografen: Aurore Dal Mas, Katlijn Blanchaert en Peter Waterschoot. Wat ze gemeen hebben is hun donkere melancholie, waarin ze individuele verhalen vertellen. Een expo op het artistieke fotofestival PARIS PHOTO. 

Tot 25/11 in mi*GALLERIE, Parijs. miground.paris 

Peter WaterschootBeeld Peter Waarschoot

9. Mata Hari, de mythe en het meisje

Exact 100 jaar na haar executie vertelt Leeuwarden voor het eerst het volledige verhaal van Margaretha Geertruida Zelle. Wereldberoemd geworden als exotische danseres, acuut ten onder gegaan aan een overdosis spionage. Maar was ze echt schuldig?

Lees hier ons verslag over Mata Hari, de mythe en het meisje.

Tot 2/4 in Fries Museum, Leeuwarden. friesmuseum.nl

9. Mata Hari, de mythe en het meisje
Beeld rv

10. Germaine Kruip. Split Second

De Nederlandse Germaine Kruip was fotomodel, theatermaakster en nu een bekroond beeldend kunstenares. Ze is geïnteresseerd in korte, efemere momenten, in ongrijpbare fenomenen zoals verstrijken van de tijd en in rituelen. Kruip gebruikt simpele vormen met veel betekenis, zoals de cirkel of het vierkant om kunst en rituele gebaren en abstractie te onderzoeken. 

Tot 3/12 in Gallery Sofie Van de Velde, Antwerpen. sofievandevelde.be

Kennedy van Germaine KruipBeeld Germaine Kruip