Leger strijdt tegen windmolens

© BELGAIMAGE

In plaats van de ­huidige regels voor windmolens rond luchtmachtbasissen te versoepelen, scherpt Defensie ze nog aan. Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) is not amused. Door de strengere normen, wordt het immers moeilijker om nog voldoende hernieuwbare energie te kunnen produceren.

Wim winckelmans

“Spijtig dat Defensie nog ­defensiever wordt. Ook de ­federale overheid heeft hierin een verantwoordelijkheid.” Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) reageert ontgoocheld op de jongste beslissing van Defensie om uit veiligheidsoverwegingen een totaalverbod voor wind­molens in te stellen rond de luchtmachtbasissen van Koksijde en Florennes. In die zones golden al beperkingen, maar nu wordt het plaatsen van wind­molens er helemaal uitgesloten. Nochtans gaat het om interessante zones voor windenergie.

© BELGA

En Defensie gaat nog verder. Volgens Tommelein vraagt het leger extra aanvullende studies om de gevolgen van de plaatsing van windmolens in te schatten. Daardoor wordt ­zowat heel Vlaanderen aan ­bijkomend onderzoek onder­worpen.

Klimaatplannen

De maatregelen dwarsbomen de Vlaamse energie- en klimaatplannen. Tommelein ­rekent ­tegen 2020 immers op een ­forse inhaalbeweging om de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen. Maar met de extra beperkingen wordt dat nog moeilijker.

© Photo News

Bart Bode, de topman van de sectororganisatie VWEA, hoopt dat het om tijdelijke maatregelen gaat. Volgens hem kunnen de beperkingen worden opgeheven na een update van de software, waardoor de radar windmolens wel herkent.

Vliegveiligheid

De windenergiesector overlegt al ruim een jaar met lucht­verkeersleiding Belgocontrol, Defensie en de Vlaamse overheid over een versoepeling van de normen. De sector wil hogere windmolens bouwen, en vraagt een aanpassing van de trainingszones voor gevechtsvliegtuigen. Bovendien pleiten ze ervoor om de kaart met de minimumhoogtes voor vlieg­tuigen aan te passen. Belgo­control is bereid oplossingen te zoeken, maar de terughoudendheid van Defensie dreigt tot nieuwe vertraging te ­leiden.

Het kabinet van ­minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt zich bewust te zijn van het belang van windenergie en zich daarvoor in te spannen, maar verdedigt toch de ingreep. “De normen voor windturbines ­evolueren en hun impact op communicatie, navigatie en surveillance dus ook. Dit ­beïnvloedt de vliegveiligheid. Vergeet niet dat een F-16-piloot door zijn snelheid de wieken van een windmolen niet kan zien draaien”, klinkt het.

Defensie leverde het voorbije jaar 224 adviezen voor windturbines. 98 werden zonder meer goedgekeurd, 112 goedgekeurd met voorwaarden en 14 geweigerd. Belgocontrol leverde 188 positieve adviezen af op 221 behandelde aanvragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen