Het aantal diabetespatiënten in ons land stijgt pijlsnel. Met deze maatregel hoopt de overheid die groei te beperken

© ss

Samen met de Vlaamse overheid start de Diabetes Liga vanaf volgend jaar een bevolkingsonderzoek naar diabetes, naar analogie met de screening naar kanker. Het moet het aantal nieuwe patiënten – in Vlaanderen zo’n 20.000 per jaar – terugdringen. De screening start met een eenvoudige ­vragenlijst. Wie een verhoogd risico loopt, kan hulp krijgen van een gezondheidscoach.

Jonas Mayeur

Het aantal mensen dat aan ­diabetes lijdt, stijgt snel. Ook in ons land. Dat is een gevolg van de vergrijzing en onze ongezonde levensstijl. Volgens de Diabetes Liga kampt op dit moment één op de twaalf Belgen met de aandoening. Tegen 2030 zou één op de tien landgenoten patiënt zijn, of meer dan een miljoen patiënten.

© NB

Om de groei een halt toe te roepen, heeft de Liga een methode ontwikkeld om op grote schaal te screenen op diabetes type 2, de meest voorkomende variant. De methode is gebaseerd op een vragenlijst. Wie de acht vragen beantwoordt, komt te weten hoe groot zijn risico is om binnen de 10 jaar suikerziekte te krijgen. De lijst is eenvoudig in te vullen, al is het altijd aangeraden om de resultaten met de huisarts te bespreken.

- Bekijk hier de vragenlijst in groter formaat -

“Met de juiste ingrepen kunnen we de kans dat iemand met een hoog risico de ziekte effectief krijgt, met de helft verkleinen”, zegt professor Christophe De Block, voorzitter van de Liga. Geen kleine winst, als je weet hoe groot de impact is van de aandoening op lange termijn. Ogen, nieren, zenuwen, voeten, hart, ... Allemaal lopen ze mogelijk zware schade op. “Bovendien heeft naar schatting één op de drie patiënten diabetes zonder dat ze het weten. De test kan helpen om bij hen sneller de juiste diagnose te stellen.”

Ook al is de vragenlijst klaar, toch begint het bevolkings­onderzoek pas in de loop van volgend jaar, en stap voor stap. Er moeten per regio voldoende opgeleide coaches zijn die helpen met het opbouwen van een gezonder leven. Pas als in een bepaalde regio voldoende aanbod is aan coaches, kan het bevolkingsonderzoek daar van start gaan. Een doorverwijzing naar een diëtist of tabacoloog kan ook, zegt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen