© BELGA

Goffin is top in Masters maar België rekent nog op hem in finale van Davis Cup, ook Franse selectie bekend

David Goffin (ATP 8), Steve Darcis (ATP 76), Ruben Bemelmans (ATP 106), Arthur De Greef (ATP 174) en Joris De Loore (ATP 279), als reserve, vormen het Belgische team voor de finale van de Davis Cup. Bondscoach Johan Van Herck maakte zijn selectie dinsdag bekend.

LEES OOK: David Goffin begint met stunt aan ATP World Tour Finals en wint van Rafael Nadal

België speelt in de finale van de landencompetitie tegen Frankrijk. Het duel vindt van 24 tot 26 november plaats in het Stade Pierre Mauroy in Rijsel. De ondergrond wordt hardcourt (rebound ace).

De nationale ploeg bereidt de finale voor met een stageweek in Ukkel. Van Herck wil pas op het laatste moment beslissen wie het definitieve team in Rijsel zal vormen. “Ik laat alle opties open”, vertelde de bondscoach, die wel David Goffin (aan de slag op de Masters in Londen) moet missen tijdens de stage. “Arthur De Greef speelde misschien een minder goed dubbelspel tegen Australië, maar hij is er altijd bij geweest en ligt goed in de groep. Ik heb hem nog nooit iets kunnen verwijten.”

Steve Darcis sukkelde met wat fysieke ongemakken, maar de laatste nieuwtjes over ‘mister Davis Cup’ zijn positief. “In de voormiddag werkt hij een fysieke training af en in de namiddag staat hij twee uur op de baan, zoals iedereen. Het gaat goed met zijn elleboog”, verzekerde Van Herck.

Hoe fit zal Goffin (nog) zijn?

De grote vraag is natuurlijk hoe fit “kopman” David Goffin dan nog zal zijn. Momenteel strijdt de Belgische nummer acht van de wereld immers met de allerbesten op de Masters. Goffin begon in Londen met een stuntzege na “een zware wedstrijd” tegen Rafael Nadal. “Ik ben heel fier dat ik de eerste Belg ben op de Finals en het doet me deugd al die Belgische vlaggen in de tribunes te zien. Maar hier eindigt het niet, ik ga er alles aan doen om hier tot het einde een goed figuur te blijven slaan.”

Voor het exploot van Goffin op de Masters had Van Herck alleen lovende woorden. “Het is een heel goeie boodschap voor iedereen. Het geeft vertrouwen”, meent de bondscoach. “Bovendien blijft hij in het ritme en doet hij vertrouwen op. Ik heb geen schrik voor vermoeidheid. Het feit dat hij vertrouwen opdoet, weegt meer door.”

Woensdag neemt Goffin het in zijn tweede wedstrijd op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP-6). Die won maandag ook zijn openingsmatch: 6-3, 5-7 en 7-5 tegen de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-4).

Jo-Wilfried Tsonga voert Franse team aan

Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15), Lucas Pouille (ATP 18) en dubbelspecialisten Nicolas Mahut (ATP 103, nummer 6 in dubbel) en Pierre-Hugues Herbert (ATP 80, nummer 13 in dubbel) vormen het Franse team. Richard Gasquet (ATP 31) en Julien Benneteau (ATP 57) zijn reserven. Bondscoach Yannick Noah maakte zijn selectie dinsdag bekend.

© AFP

“Stevig en gemotiveerd duo voor het dubbelspel”

Noah kiest tegen België dus voor dezelfde namen als in de vorige ontmoeting tegen Servië. Tsonga en Pouille namen toen de enkelspelen voor hun rekening, Mahut en Herber het dubbel. “We hebben een stevig en gemotiveerd duo voor het dubbelspel. Ze hebben nog niet ontgoocheld. Julien (Benneteau) staat niet ver van de ploeg, hij heeft ons en zichzelf verrast”, verwees Noah naar de halve finale die Benneteau onlangs bereikte op het Masters 1.000 van Parijs, waar hij in de derde ronde Goffin klopte met 6-3, 6-3. “Julien is klaar als hij moet invallen.”

Gasquet kende recent wat fysieke problemen maar is eveneens een valabel alternatief, zo benadrukte Noah. “Als hij erin slaagt zijn trainingsuren af te werken, dan kan Richard snel weer op niveau zijn. Hij is nu al een andere speler.”

Dinsdagavond verzamelt de Franse selectie in Marcq-en-Baroeul voor de start van de voorbereiding.

Afspraak met geschiedenis

België en Frankrijk speelden reeds zeven keer tegen elkaar in de Davis Cup. De Fransen leiden met 4-3. De laatste ontmoeting dateert van 2001.

België won de prestigieuze landencompetitie in het mannentennis nog nooit maar was verliezend finalist in 2015 en 1904. In 2015 was het Groot-Brittannië van Andy Murray in Gent te sterk. De eerste finale speelde België in 1904 (tegen de Britse Eilanden). Frankrijk mikt op een tiende Davis Cup, de eerste sinds 2001. Acht keer eindigden de Fransen als runner-up, voor het laatst in 2014.

Op weg naar de finale schakelde België in de Wereldgroep achtereenvolgens Duitsland (eerste ronde, 1-4 in Frankfurt), Italië (kwartfinales, 3-2 in Charleroi) en Australië (halve finales, 3-2 in Brussel) uit. Frankrijk klopte Japan (1-4 in Tokio), Groot-Brittannië (4-1 in Rouen) en Servië (3-1 in Rijsel).

De winnaar volgt op de erelijst Argentinië op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer