© Shutterstock

Hier heb je nog een goede reden om een extra kopje koffie te drinken

Goed nieuws voor fervente koffiedrinkers: het drankje is goed voor je gezondheid. Dat suggereert een nieuw onderzoek dat werd voorgesteld tijdens de Scientific Sessions, een concept van de American Heart Association in het Californische Anaheim.

vwh

Uit een nieuwe analyse van de American Heart Association blijkt dat koffiedrinken gekoppeld is aan een lager risico op hartfalen, beroertes en coronaire hartziekten. Voor koffiedrinkers verminderde elke kop van zo’n 23 centiliter per dag deze risico’s met respectievelijk 7 procent, 8 procent en 5 procent in vergelijking met mensen die geen koffie dronken. Bijna alle koffiedrinkers in de studie (97 procent) dronken tussen de één en zes kopjes koffie per dag. De onderzoekers weten daarom niet zeker of de voordelen gelden bij mensen die nog meer koffie consumeren.

Ziektes voorspellen?

Het onderzoek is nog niet in een vakblad gepubliceerd, maar het is niet de eerste keer dat een studie de voordelen van koffie onderstreept. Wetenschappers aan de universiteit van Colorado analyseerden eerder de cardiovasculaire gezondheid van meer dan 15.000 mensen sinds de jaren 40. Die studie suggereerde al dat koffie het hart en de slagaders beschermt. “In een ideale wereld zouden we cardiovasculaire ziekten en beroertes met honderd procent nauwkeurigheid kunnen voorspellen, lang voor ze gebeuren”, zegt Laura Stevens, doctoraatsstudent aan de universiteit van Colorado, aan Time. “De uitdaging is echter dat er veel potentiële risicofactoren zijn,” voegt ze eraan toe.

Meer voordelen

Maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan koffie. De Nederlandse Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en vaatziekten aan de Universiteit van Wageningen, beweerde onlangs dat ook de lever en de hersenen er baat bij hebben. “Er zijn vrij sterke aanwijzingen dat koffie - met of zonder cafeïne - kan beschermen tegen diabetes”, zei ze in april in een interview op Radio 1. Haar advies? Overdrijf niet. “Van te veel cafeïne ga je echt stuiteren en kan je slechter beginnen slapen. Het is aangewezen om onder de zes kopjes te blijven per dag. Voor zwangere vrouwen gelden dan weer andere regels”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer