OVERZICHT. Deze wrakken in de Noordzee zijn erkend als cultureel erfgoed

Wordt het bijna intacte wrak van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog erkend als cultureel erfgoed? Die vraag ligt nu bij Philippe De Backer, Open VLD-staatssecretaris voor de Noordzee. Indien het antwoord positief is, zal het wrak extra worden beschermd.

mtm

LEES OOK. Mysterie ontrafeld: dit is het verhaal van de duikboot die in september werd gevonden voor onze kust

Wetenschappers hebben dinsdag meer details vrijgegeven over de Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog die midden september voor de Belgische kust gevonden werd. Zoals ze vermoeden, gaat het om een UB-II type. Aan boord waren 22 bemanningsleden.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) wacht nu het onderzoeksrapport af en beslist nadien of hij het wrak van een gezonken Duitse duikboot erkent als cultureel erfgoed. “Wereldwijd liggen er meer dan drie miljoen wrakken op de bodem van de zee. In onze Noordzee alleen liggen er meer dan 200 wrakken op de bodem, vaak uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dat is ook niet toevallig. Er woedde tijdens de Wereldoorlogen niet alleen een oorlog op land, maar ook op zee.”

Op dit moment zijn er acht wrakken erkend in onze Noordzee. “Ze worden ter plaatse bewaard en genieten van speciale beschermingsmaatregelen”, aldus De Backer. “Ze blijven toegankelijk voor bijvoorbeeld duikers, maar er is een verbod op activiteiten of werken die het wrak kunnen schaden, denk daarbij aan ankeren, lijnvissen of dreggen. De erkende wrakken komen ook terecht op de zeekaarten.”

Deze wrakken in de Noordzee zijn al erkend als cultureel erfgoed:

West-Hinder: Behoorde tot de eerste generatie lichtschepen (drijvende vuurtorens) en heeft bijgedragen aan de veiligheid van de scheepvaart en is gezonken in december 1912. Een zeemansgraf voor tien opvarenden.

Wakeful: Gebouwd in 1917 en gezonken in 1940 bij de evacuatie van Duinkerke (F) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze wraksite bestaat uit twee delen, telt een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante meter en is een oorlogsgraf voor de 700 opvarenden en militairen.

’t Vliegent Hart: Handelsschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, gezonken in 1735. Zeemansgraf voor 175 opvarenden.

Houten schip voor de kust van Oostende: Zeilschip gezonken in de negentiende eeuw.

Wraksite op de Buiten Ratel Zandbank: Groot Nederlands zeilschip, gezonken in 1741.

SS Kilmore: Vrachtschip van vóór WOI, gezonken in 1906, goed bewaarde site die boven de zeebodem uitsteekt.

U-11: Duitse duikboot uit WOI van de U-klasse, de enige duikboot van dit type in de Noordzee, gezonken in 1914 en een zeemansgraf.

HMS Brilliant: Schip dat bij de raid op Oostende tot zinken gebracht werd om de vaargeul te blokkeren, gezonken in 1918.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen