© ss

Wanneer moet je je zorgen maken over diabetes?

14 november is werelddag diabetes, een aandoening waaraan ongeveer 650.000 patiënten lijden in ons land. In Vlaanderen komen er elk jaar 20.000 nieuwe patiënten bij. Vaak weten mensen niet dat ze aan diabetes lijden -zeker type 2 heeft in het begin vage symptomen - maar de ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor onder meer hart, ogen, zenuwen en nieren als ze niet op tijd ontdekt en opgevolgd wordt. Met deze test bekijk je of jij een verhoogd risico op diabetes hebt.

vwh, tib

Hoe oud ben je?

- <45 jaar: 0 punten

- 45-54 jaar: 2 punten

- 55-64 jaar: 3 punten

- > 65 jaar: 4 punten

Wat is je BMI? (je gewicht in kg gedeeld door het kwadraat van je lengte in meter)?

- Lager dan 25: 0 punten

- Tussen 25 en 30: 1 punt

- Meer dan 30 (rood): 3 punten

Wat is je buikomtrek? (voor vrouwen)

- <80 cm: 0 punten

- 80-88 cm: 3 punten

- >88 cm: 4 punten

Wat is je buikomtrek? (voor mannen)

- <94 cm: 0 punten

- 94-102 cm: 3 punten

- >102 cm: 4 punten

Beweeg je dagelijks minstens een half uur?

- Ja: 0 punten

- Nee: 2 punten

Eet je dagelijks groenten en fruit?

- Ja: 0 punten

- nee: 1 punt

Neem je of heb je ooit geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk genomen?

- Ja: 2 punten

- nee: 0 punten

Werd er ooit een verhoogde bloedsuikerwaarde bij je vastgesteld? (Bv bij een ziekenhuisopname, bij een routinecontrole of bij zwangerschapsdiabetes?)

- Ja: 5 punten

- nee: 0 punten

Heb je familieleden met diabetes, type 1 of 2?

- Neen: 0 punten

- Ja, grootouder(s), oom(s), tante(s), neven/nichten in de eerste graad, maar geen ouder(s), zus(sen), broer(s) of kind(eren): 3 punten

- Ja, ouder(s), zus(sen), broer(s) of kind(eren): 5 punten

Ligt je score tussen

0 en 7 punten: Weinig risico op diabetes type 2

7 en 11 punten: licht verhoogd risico

12 en 26 punten: Sterk verhoogd risico, daarom ga je best naar je huisarts voor een test. maak ook werk van een gezondere levensstijl: meer beweging, gezonder eten en gewichtsverlies.

Vijf vragen aan Ward Devolder, diabetescoach en oprichter van sportplatform W-Move in Gent.

Wat kan je doen als je verhoogd risico hebt op diabetes type 2?

Ward Devolder 

Type 2 diabetes wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, maar die laatste benaming klopt vandaag niet echt meer. Deze vorm van diabetes treft immers ook meer mensen op jongere leeftijd. De oorzaak hiervan? Onze levensstijl. Om je risico te beperken in het ontwikkelen ervan is het uiterst belangrijk om te bewegen en gezond te eten. Je hoeft niet altijd als een gek te sporten, het zit vaak ook in de kleine dingen. Denk aan dagelijks voldoende stappen zetten, met de fiets naar de bakker gaan, de auto verder parkeren, enzovoort. Combineer dit met twee à drie keer sporten per week om over te schakelen op een gezonde levensstijl.

Wanneer valt het risico nog te voorkomen?

Door een gezonde levensstijl aan te nemen, kan diabetes goed voorkomen worden. Erfelijke aanleg speelt zeker een rol, maar vooral met name bij overgewicht en bij een gebrek aan lichaamsbeweging neemt het risico drastisch toe.

Kan je de impact van diabetes verminderen als je het al hebt?

Dat kan. Ook hier is het raadzaam om veel te bewegen om de gevoeligheid voor insuline te bevorderen. Het gaat erom om de bloedglucosespiegel zo stabiel mogelijk te houden door een combinatie van medicatie, dieet en bewegen. Wat belangrijk is, is de totale koolhydraatinname.

In welke mate is de ziekte genetisch?

Diabetes type 2 is grotendeels erfelijk en wordt door een ongezonde levensstijl ontwikkeld. Dus als de ziekte voorkomt in de familie, heb je een grotere kans om ze ook te krijgen. Maar je kan wel ingrijpen door te focussen op een gezonde levensstijl. Dat geldt uiteraard ook voor mensen zonder erfelijke aanleg.

Aangepaste levensstijl, check! Daalt het risico dan onmiddellijk?

Door je levensstijl te veranderen kan je het risico heel snel doen dalen. Het is nooit te laat om ermee te beginnen maar hoe sneller je ermee start, hoe beter. Dames die zwangerschapsdiabetes hebben gehad en meer kans hebben om later met de ziekte geconfronteerd te worden, raden we aan om ook een gezonde levensstijl te creëren om de symptomen zolang mogelijk uit te stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer