Onderzoek naar financiering IS: huiszoeking bij holding van rijkste Belg Albert Frère

Speurders hebben dinsdagochtend in Elsene een huiszoeking gehouden in een onderzoek naar het Frans-Zwitserse betonbedrijf LafargeHolcim. De betonreus zou Islamitische Staat (IS) financieel hebben gesteund. De holding van de Belg Albert Frère is de op één na grootste aandeelhouder van het cementbedrijf.

tg

“In het kader van een Frans-Belgisch gemeenschappelijk onderzoeksteam dat opgericht werd om verdenkingen te onderzoeken met betrekking tot de financiering van een terroristische groep door een Franse multinational, liet een Brusselse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme vanochtend een huiszoeking uitvoeren in Brussel. Gelijktijdig vonden huiszoekingen plaats in Frankrijk. In het belang van het onderzoek zal op dit ogenblik geen verdere informatie gegeven worden”, zegt het federaal parket in een persbericht.

De Frans-Zwitserse multinational LafargeHolcim, voorheen Lafarge, wordt ervan verdacht terreurgroep IS gefinancierd te hebben tijdens de oorlog in Syrië. Het bedrijf had daar een vestiging.

LafargeHolcim kocht in 2007 een cementfabriek in het noordoosten van Aleppo (Syrië). Vier jaar later barstte de burgeroorlog er in alle hevigheid los.

De betonreus wordt ervan beschuldigd afspraken te hebben gemaakt met de terreurgroep over de werking van haar cementfabriek. Het Frans-Zwitserse betonbedrijf betaalde ‘belastingen’ aan IS om de activiteiten in Syrië te beschermen. Zelf zegt de directie dat ze enkel begaan was met de veiligheid van haar personeel.

Beroordelingsfouten

CEO Eric Olsen van LafargeHolcim stapte in april op nadat het schandaal aan het licht was gekomen. Intern onderzoek wees uit dat er ‘significante beoordelingsfouten’ waren gemaakt.

Het was de Franse krant Le Monde die uitpakte met het bericht dat het Franse Lafarge, dat inmiddels fuseerde met zijn Zwitserse sectorgenoot Holcim, in juni 2015 geld gaf aan terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). Lafarge zou ook olie gekocht hebben van IS. Om welke bedragen het gaat, is niet duidelijk.

Vorige maand gaf LafargeHolcim voor het eerst openlijk toe dat er betalingen waren aan Syrische milities om ‘de fabriek in dat land draaiende te houden’.

LafargeHolcim is de op een na belangrijkste participatie in de portefeuille van GBL, de beursgenoteerde holding van de Belgische investeerder Albert Frère.

Bij de huiszoeking, dinsdagochtend op de hoofdzetel van de Groupe Bruxelles Lambert (GBL) in Elsene, werden enkel computers en documenten meegenomen.

Het gerecht gaat nu na of en in welke mate GBL op de hoogte was van het smeergeld dat Lafarge vermoedelijk aan IS betaalde. Het bedrijf zou daarvoor een ‘bemiddelaar’ hebben aangesteld. De Syrische zakenman Firas Tlass kreeg daarvoor 80.000 tot 100.000 euro per maand. Die bracht het geld dat aan ISIS werd betaald in als ‘representatiekosten’, weet De Standaard.be

Beruchte muur

De Frans-Zwitserse cementreus LafargeHolcim, die nu ter discussie staat, is ook in de running om cement te leveren voor de muur die de Amerikaanse president Donald Trump wil optrekken op de grens met Mexico. Dat heeft de nieuwe CEO van het bedrijf laten verstaan in een interview.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER