© EPA

OEFENINTERLANDS. Oranje pijnlijk onderuit, Portugal en Frankrijk halen uit

Niet alleen de Rode Duivels oefende vanavond, ook enkele Europese toplanden bereidden zich voor op de WK-kwalificatieronde. Nederland ging ondanks een vroege voorsprong tegen Griekenland, terwijl Portugal dwerg Gibraltar makkelijk opzij zette. Frankrijk won dan weer het prestigeduel met Italië.

rahe

Portugal 5-0 Gibraltar

Portugal oefende tegen het nietige Gibraltar, één van de tegenstanders van de Rode Duivels in de WK-kwalificatiecampagne. De Europese kampioen drukte na een studieronde van een klein halfuur door. Nani opende de score. De speler van Valencia, één van de uitblinkers op het EK, verdubbelde vroeg in de tweede helft zelf de score met een fraaie kopbal. In de slotfase ging het gaspedaal helemaal ingedrukt. Cancelo, Bernard Silva en Pepe dikten aan tot 5-0.

Nederland 1-2 Griekenland

Ook het Nederlandse nationale elftal hoopte een nieuwe start te nemen, al is de rust bij Oranje nog lang niet wedergekeerd. Dick Advocaat stapte na twee interlands alweer op als assistent van Danny Blind en zijn gedoodverfde opvolger Ruud Gullit vond geen akkoord. Tot slot kondigde ook tweede assistent Marco Van Basten aan het eind dit jaar voor bekeken te houden.

De interland tegen Griekenland werd dus niet in de beste omstandigheden voorbereid, maar de spelers hadden er in de beginfase wel zin in. Georginio Wijnaldum zette de Nederlanders al na een kwartier op voorsprong. Die voorsprong vasthouden lukte echter niet. Op het halfuur zette Konstantinos Mitroglou de 1-1 op het bord. In de tweede helft werd er aan beide kanten volop gewisseld, waardoor het tempo uit de partij ging. Griekenland profiteerde en Giannis Gianniotas zorgde voor de 1-2. Nederland blijft zo met kopzorgen zitten.

Italië 1-3 Frankrijk

De verliezende finalist van het afgelopen EK begon het best aan de partij en kroop na zeventien minuten al op voorsprong. Paul Pogba stuurde vanop de eigen helft Anthony Martial heerlijk de diepte in, de spits van Manchester United faalde niet. Amper een paar minuten later hingen de bordjes alweer in evenwicht. Eder vond spitsbroeder Graziano Pellé, die niet miste. De Fransen baalden niet van de tegenslag en nog voor het halfuur was daar alweer de voorsprong via Olivier Giroud.

Tien minuten voor tijd zette Layvin Kurzawa de 1-3 eindstand op het bord. Frankrijk boekt zo een mooie zege na een aangename partij.

Duel tussen Jong Cyprus en Jong Turkije ontspoort

Het was een beladen wedstrijd tussen de twee jeugdelftallen, maar pas na affluiten ontspoorde het helemaal. Er ontstond een massale vechtpartij. De ref uiteindelijk zes rode kaarten, eerlijk verdeeld over de twee ploegen.

George Tasouris, Andreas Fragkou en Andreas Pachipis werden geboekt voor Cyprus, bij Turkije waren dat Ertugrul Ersoy, Cenk Sahin en Hakan Çinemre. Jong Cyprus won overigens met 0-1.