In opdracht van schatrijke Russen gaat deze Vlaming op zoek naar exclusief vastgoed. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Lees hier het opmerkelijke verhaal van Ignace

In Parijs is zopas dé vastgoeddeal van het jaar gesloten. Achter die transactie van 65 miljoen euro zit onze landgenoot Ignace Meuwissen (52). Twintig jaar al gaat de Limburger in opdracht van rijke Russen op zoek naar exclusief vastgoed. “Het begon met Giorgio Armani, maar sinds ik Roman Abramovitsj van Chelsea ken, gaan er steeds meer deuren open.”

Kristof Simoens

Meuwissen is ‘gene gewone’. De selfmade man, telg van een Limburgse industriële familie die goed geboerd heeft, is een durver en een doordrijver die ook nog eens van een flinke portie avontuur houdt. Tot hij in 1998 zijn firma Property4East oprichtte, was hij een klassieke vastgoedmakelaar. “Ik had snel door dat er in Rusland geld, veel geld te verdienen was”, geeft hij ruiterlijk toe. “Via via kwam ik te weten dat Giorgio Armani in Rome bezig was met een vastgoedproject dat op rijke Russen mikte. Ik trok mijn stoute schoenen aan, blufte me naar binnen en deed me belangrijker voor dan ik echt was. Die durf werd beloond en zo ben ik er ingerold.”

Wijn van Mandela

Toch verliep de start allesbehalve vlot. “Ik dacht dat we er met een goede website wel zouden komen. Die lokte elke maand miljoenen bezoekers, maar geen kandidaat-kopers, enkel curieuzeneuzen. Toen bleek dat ook mijn klanten niet opgezet waren – iedereen moet mijn slaapkamer niet zien, hé! – moest ik op zoek naar een discreter zakenmodel dat hun privacy respecteerde.”

En dus richtte Meuwissen de Friends4East Foundation op, een filantropische stichting die een tiental exclusieve liefdadigheidsevents organiseert voor zijn specifieke doelgroep. “Onlangs nog in Monaco, waar de kok van prins Albert het menu verzorgde. En ooit hebben we er eentje georganiseerd met een degustatie van wijnen voor en met de familie Mandela. Hoe exclusiever, hoe liever de Russen het hebben. En om de contacten warm te houden, geef ik ook twee keer per jaar een luxemagazine uit, waarin uiteraard ook ons nieuwste vastgoed aan bod komt. Mond-tot-mondreclame deed de rest.”

Zo wist onze landgenoot zich te ontpoppen tot hét aanspreekpunt voor rijke Russen die een luxeflat in Monaco of Londen willen huren of kopen, als het al geen immense skichalet in het Zwitserse Gstaad of in het mondaine Aspen in de Rocky Mountains is. Of die hun zinnen hebben gezet op een exuberante villa in Marbella of Antibes aan de Franse Azurenkust. Of die een droomvakantiehuis zoeken op de Caraïben, in Marrakech of in Miami. “Namen kan en mag ik niet noemen, maar het zijn doorgaans rijke oligarchen en nazaten van voormalige Sovjetbonzen. Mijn klanten hebben gemiddeld zes tot twaalf eigendommen.”

De voorbije jaren verkocht Property4East, met hoofdkwartier in Luxemburg en Moskou en intussen al zestien mensen in dienst (van wie twaalf in Moskou), onder meer het kasteel waar Carla Bruni-Sarkozy opgroeide en de Parijse flat van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. “We zijn ook de exclusieve verhuurder van het privé-eiland van David Copperfield op de Bahama's – 49.000 euro per dag, meteen het duurste wat ik in portefeuille heb – en verhuren voor Roman Abramovitsj, de eigenaar van FC Chelsea, de Millennium Suites in het Londense voetbalstadion. Prijs: 1,7 miljoen pond per jaar. Sinds we met hem zaken doen, gingen al heel wat Russische deuren open.”

Nog altijd in jeansbroek

Het hele avontuur heeft de Limburger, vader van twee kinderen uit vorige huwelijken, alvast geen windeieren gelegd. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn eigendommen in Luxemburg, Moskou, Marrakech en Sankt Moritz en rijdt in een Maybach. “Ik ga niet ontkennen dat ik er warmpjes in zit. Maar ik loop wel nog altijd rond in een gewone jeansbroek en schenk veel aan goede doelen, onder meer aan Gaia”, voegt hij er snel aan toe. “En wil je er alstublieft ook bij vertellen dat ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan de slag ben en dat die Maybach – mét chauffeur – eigenlijk mijn rijdend kantoor is? Om u een idee te geven: de voorbije drie maand hebben we 40.000 kilometer afgelegd.”

Megadeal voor 54.000 euro per vierkante meter

© rr

Het wordt ‘de ­Parijse megadeal van het jaar’ genoemd: na drie maanden onderhandelen is Meuwissen ­erin geslaagd in opdracht van een rijke Rus een luxeflat in Parijs van 1.200 m² te verkopen aan een al even rijke regeringsfun­ctionaris van Kazachstan. “Neen, namen kan ik niet geven.” Het luxeappartement, tussen de Champs Elysées en de Place de la Concorde, kostte 65 miljoen euro, telt vijf slaap­kamers, zeven badkamers, een sauna en is ­superbeveiligd. “Het werd jarenlang gebruikt door Russische oligarchen voor geheime vergaderingen”, zegt Meuwissen.

© rr

“Alle ramen hebben kogelwerend glas, er is een panic room van 50 m² en een aparte flat van 35 m² voor de veiligheidsmensen.” Voor zijn 65 miljoen euro – 10 miljoen minder dan de oorspronkelijke vraagprijs – krijgt de nieuwe eigenaar er ook vier luxewagens bij van Mercedes-Benz: twee Maybachs en twee gepantserde G-klasse jeeps.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer