Zwaar vandalisme na voetbalwedstrijd krijgt wellicht nog staartje voor opgepakte stadsarbeider

© rr

Eén van de drie hooligans die opgepakt werden voor hun aandeel in de rellen na Club Brugge-Antwerp werkt voor stad Brugge. Burgemeester Renaat Landuyt werd op de hoogte gebracht. “Er is een tuchtprocedure gestart”, zegt hij.

Geen naam

De rellen na de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp op 22 oktober waren meer dan hevig. Tientallen relschoppers vielen toen de politiemensen aan op de Gistelsteenweg in Sint-Andries, niet ver van het Jan Breydelstadion. Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) betreurde de rellen en veroordeelde het extreme voetbalgeweld in zijn stad. Maar nu blijkt één van de aanstokers een stadsarbeider van de stad Brugge te zijn. “De procureur heeft mij hiervan op de hoogte gebracht”, zegt Landuyt. “Wel zonder zaken uit het dossier te lossen, dat is geheim.”

K.D. (30) uit Loppem werd maandagmorgen - tegelijkertijd met nog twee andere hooligans - uit zijn bed gelicht. De man zat niet tussen de 120 personen die aanvankelijk opgepakt werden. Hij kon namelijk nog voor de charge van de politie weg vluchten.

Brandstichter van rode autootje

Maar op de vele camerabeelden die door getuigen gemaakt werden is hij duidelijk herkenbaar te zien tussen de amokmakers. De politie is ervan overtuigd dat hij de persoon is die het rode autootje van schoenmaker Peter Depover (51) in brand stak. Het wagentje stond in geen tijd lichterlaaie en was nadien klaar voor de schroothoop. Het was nochtans het enige vervoermiddel van de mindervalide schoenmaker. Via een crowdfunding haalde Club Brugge nadien 4.000 euro op om de man een nieuw wagentje te schenken.

K.D. werd ondertussen voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden. Hij wordt verdacht van weerspannigheid in bende, bendevorming en de vernieling van de auto. Feiten die ook burgemeester Landuyt ter ore kwamen. Het gaat dan ook om één van zijn stadsarbeiders. “Het toont aan dat voetbalgeweld in alle geledingen van de maatschappij gebeurt”, zegt hij. “Wij zijn de gebruikelijke procedure opgestart en dat betekent dat er nu een tuchtonderzoek naar de man wordt gevoerd. Welke maatregelen we precies zullen treffen? Dat kan gaan van de kleinste blaam tot zijn ontslag. Dat zal het verdere onderzoek moeten uitklaren.”

De dertiger uit Loppem werd in het verleden ook al eens veroordeeld voor slagen en verwondingen. Dat kaderde toen wel niet in voetbalgeweld. Zijn advocaat kon gisteren nog niet veel kwijt over de nieuwe feiten. De jongeman verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Brugge. Die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen