© BELGA

Onze journalist in het Jan Breydelstadion voor België-Japan: “Computertas werd niet gecontroleerd”

Dinsdagavond, omstreeks 18 uur. We bevonden ons aan de ene kant van het stadion en onze perskaart om binnen te geraken moesten we helemaal aan de andere zijde nog oppikken. Dus wilden we een binnenweg nemen. Maar dat was buiten een attente steward met oortje gerekend. Uiteindelijk begeleidde de man ons persoonlijk doorheen Jan Breydel. Alleen verder stappen kon niet. “Ze zijn erg strikt op dit moment”, zei de man in knaloranje hesje vriendelijk. Wisten wij toen veel.

LEES OOK: Tip uit Marokko over aanslag, maar match Rode Duivels ging gewoon door

© Chef sport Kristof Liberloo

Nergens viel enige vorm van nervositeit op te merken. Van een aanslag was geen sprake. Of het moet tijdens de match geweest zijn, een aanslag op een of andere enkel of kuit van een Rode Duivel. Wel vonden we het vreemd dat niemand onze computertas controleerde toen we het stadion binnenstapten. We dachten nog heel even: “Als vandaag iemand zich als journalist vermomt en kwade bedoelingen heeft, dan…” Een minuutje later was die gedachte alweer gewist.

Het viel het ons ook op dat er erg veel lege zitjes te tellen vielen in de Brugse voetbaltempel. Heel ongewoon voor een wedstrijd van de nationale ploeg. Als Kevin De Bruyne en andere Romelu Lukaku’s in eigen land te bewonderen vallen, wil iedereen daarbij zijn.

Pas na 23 uur werd ons helemaal duidelijk waarom het Jan Breydelstadion erg laat alsnog gevuld raakte. Toen KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock na de persconferentie van Roberto Martinez het woord nam voor “een erg belangrijke mededeling”. Hij zag er bezorgd uit en sprak ook zo. Dat een aanslag op een bepaald ogenblik heel waarschijnlijk was geweest. Maar die kwam er niet. Alleen Romelu Lukaku ontplofte. Zoals het hoort. Met sportief succes.

Wij draaiden omstreeks twee uur vannacht thuis enigszins opgelucht de eigen inrit op. Gelukkig bleef het dan toch gewoon bij een avondje voetbal.