© Photo News

“Geen enkel risico geweest tijdens match Rode Duivels”

Het stadsbestuur van Brugge is van mening dat er dinsdagavond geen enkel risico is geweest voor het publiek. Dat zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) woensdag. Kort voor de match België-Japan in het Jan Breydelstadion liep informatie binnen over een mogelijke aanslag.

“De werkwijze is dat we afhankelijk zijn van de informatie die wij krijgen vanuit andere politiediensten. Er is inderdaad een melding binnen gelopen rond 17.30 uur van onze collega’s in Brussel”, zegt Landuyt.

© Photo News

Die melding werd bekeken en er werd nagegaan hoe ernstig die was, in samenspraak met het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Die was toch in die mate geloofwaardig dat er beslist is om de toegangscontroles op te drijven. De wedstrijd werd sowieso aanzien als een risicowedstrijd, dus er was al een verhoogde politieaanwezigheid. De politie zette onder meer metaaldetectoren en explosievenhonden in bij het fouilleren van de voetbalsupporters.

“Uiteindelijk hebben we beslist, onder meer na overleg met de voetbalorganisatie om de match te laten doorgaan”, aldus de burgemeester. Tijdens de wedstrijd liet ook het OCAD weten dat de situatie geruststellend was. Het OCAD en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laten vandaag weten dat de dreiging “onvoldoende geloofwaardig en concreet” was.

Volgens burgemeester Landuyt kwam de tip vanuit Marokko, iets wat in veiligheidskringen tegengesproken wordt, of vanuit Marokkaanse milieus. “Die kan dus evengoed vanuit Brussel zijn gekomen. Dat is het moeilijke”, aldus de burgemeester. “We gaan nu verder de balans opmaken en indien nodig lessen trekken en ons scenario eventueel bijsturen”, besluit hij. Het onderzoek zelf ligt niet meer in handen van Brugge of de Brugse politie.

“Tip uit Marokko over aanslag”, maar match Rode Duivels ging gewoon door

© Photo News

Het scheelde weinig of de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan had niet plaatsgevonden. Enkele uren voor die zou beginnen, liep in Brugge geloofwaardige info over een dreigende aanslag ­binnen. Pas tijdens de match kon het OCAD bevestigen dat de ­dreiging geweken was. Volgens het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon was de dreiging “onvoldoende geloofwaardig en concreet”. Ondertussen waren wel verscherpte ­controles gehouden.

LEES OOK: Onze journalist in het Jan Breydelstadion voor België-Japan: “Computertas werd niet gecontroleerd”

Duizenden supporters ­waren niet op tijd voor de aftrap, om kwart voor ­negen in het Jan Breydelstadion. Omdat het druk was in het verkeer, maar vooral omdat er streng ­gecontroleerd werd bij de ingang. Metaaldetectoren draaiden op ­volle toeren, explosievenhonden deden hun ding, toeschouwers werden gefouilleerd. De 21.000 aanwezigen wisten niet dat de veiligheidsmaatregelen last minute stevig verscherpt waren. Ook de Rode ­Duivels wisten van niks toen ze van start gingen ­tegen de ­Japanners.

Goed drie uur eerder had de Brugse politie alarmerend nieuws binnengekregen. Er waren ernstige berichten over een aanslag in het stadion. Bij de Brusselse politie was daarover een anoniem ­telefoontje binnengelopen. Brugs burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) vermoedt dat het om meer dan een anoniem telefoontje ging. Volgens hem kwamen de berichten naar ons land vanuit Marokko, maar veiligheidskringen spreken dat tegen. Marokko heeft nochtans een performante veiligheidsdienst, die onder andere een rol speelde bij het vatten van Salah Abdeslam. Onmiddellijk werd het OCAD gevraagd om een dreigingsanalyse. Het COBRA-team van de Brugse politie – het team dat moet inspringen bij gevaarlijke opdrachten – werd opgetrommeld. In de gevangenis van Brugge werden enkele extra metaaldetectoren opgevorderd.

© Photo News

Annuleren

“De dreiging was ook echt ernstig”, zegt Landuyt. “We hebben serieus getwijfeld om de wedstrijd volledig te annuleren. Maar in samenspraak met het OCAD en de organisatoren lieten we ze toch doorgaan.” Met verscherpte controles dus, en gewapende politiemensen werden op strategische plaatsen geposteerd. Tijdens die controles werd niets verdachts vastgesteld. Pas in de loop van de wedstrijd kwam het geruststellende resultaat van de dreigingsanalyse.

In het Jan Breydelstadion was sowieso maar een handvol mensen op de hoogte van de situatie: de politie, het management van Club Brugge en enkele mensen van de Voetbalbond. “Om geen paniek te creëren, hebben we het in dat kringetje gehouden”, klinkt het in bondskringen. “Ook spelers en trainers wisten van niets. Wij hebben alleszins geen druk uitgeoefend om de wedstrijd te laten plaatsvinden. Je speelt niet met de veiligheid van 21.000 mensen. Niet dat we schrik hadden tijdens de match, we waren wel extra op onze hoede.”

De Duivels schrokken wel, toen ze het nieuws kort na de match vernamen. “Ik val compleet uit de lucht”, zei doelman Simon Mignolet. “Dit is wel erg. Ik weet niet hoe ik gereageerd zou hebben, als ik het geweten had tijdens de wedstrijd.”

Het OCAD, noch minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), was gisteravond laat bereikbaar voor een reactie. Het Crisiscentrum en de federale ­politie wilden geen commentaar geven op het ­incident. Korpschef Dirk Van Nuffel van de Brugse politie reageerde wel nog op het feit dat duizenden supporters het begin van de match misten. “We hopen op het begrip van de fans voor de genomen veiligheidsmaatregelen.”

Onze journalist in het Jan Breydelstadion voor België-Japan: “Computertas werd niet gecontroleerd”

© BELGA

Dinsdagavond, omstreeks 18 uur. We bevonden ons aan de ene kant van het stadion en onze perskaart om binnen te geraken moesten we helemaal aan de andere zijde nog oppikken. Dus wilden we een binnenweg nemen. Maar dat was buiten een attente steward met oortje gerekend. Uiteindelijk begeleidde de man ons persoonlijk doorheen Jan Breydel. Alleen verder stappen kon niet. “Ze zijn erg strikt op dit moment”, zei de man in knaloranje hesje vriendelijk. Wisten wij toen veel.

LEES OOK: Tip uit Marokko over aanslag, maar match Rode Duivels ging gewoon door

© Chef sport Kristof Liberloo

Nergens viel enige vorm van nervositeit op te merken. Van een aanslag was geen sprake. Of het moet tijdens de match geweest zijn, een aanslag op een of andere enkel of kuit van een Rode Duivel. Wel vonden we het vreemd dat niemand onze computertas controleerde toen we het stadion binnenstapten. We dachten nog heel even: “Als vandaag iemand zich als journalist vermomt en kwade bedoelingen heeft, dan…” Een minuutje later was die gedachte alweer gewist.

Het viel het ons ook op dat er erg veel lege zitjes te tellen vielen in de Brugse voetbaltempel. Heel ongewoon voor een wedstrijd van de nationale ploeg. Als Kevin De Bruyne en andere Romelu Lukaku’s in eigen land te bewonderen vallen, wil iedereen daarbij zijn.

Pas na 23 uur werd ons helemaal duidelijk waarom het Jan Breydelstadion erg laat alsnog gevuld raakte. Toen KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock na de persconferentie van Roberto Martinez het woord nam voor “een erg belangrijke mededeling”. Hij zag er bezorgd uit en sprak ook zo. Dat een aanslag op een bepaald ogenblik heel waarschijnlijk was geweest. Maar die kwam er niet. Alleen Romelu Lukaku ontplofte. Zoals het hoort. Met sportief succes.

Wij draaiden omstreeks twee uur vannacht thuis enigszins opgelucht de eigen inrit op. Gelukkig bleef het dan toch gewoon bij een avondje voetbal.