Gerechtstolken en -vertalers dreigen met acties

De Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT) heeft op de openingsdag van het nieuwe gerechtelijke jaar opnieuw aan de alarmbel getrokken. De nieuwe tarieven die minister van Justitie Koen Geens in juli aankondigde, zijn voor de BBVT ruim onvoldoende. Daarom plannen de gerechtstolken en -vertalers vanaf deze maand acties. Op termijn sluit de vereniging een staking niet uit.

"De beëdigde vertalers en tolken zijn ook in dit nieuwe gerechtelijke jaar nog altijd gedoemd om te blijven werken aan erbarmelijke tarieven binnen discriminerende tariefcategorieën", zet de BBVT in een persbericht de eerdere kritiek op de hervorming van de tarieven kracht bij.

Dat de tarieven volgens de vereniging vanaf 2017 zullen stijgen, is volgens hen niet te rijmen met de inwerkingtreding van nieuwe Europese richtlijnen "en een budgetverhoging van amper 3 miljoen euro (van 20 naar 23 miljoen)". Door een "onderbudgettering van de gerechtskosten" vreest de beroepsgroep reeds "vanaf de herfst alweer maandenlang zonder inkomsten te zullen vallen".

De BBVT zal daarom dit gerechtelijke jaar ook acties ondernemen. "De komende weken mogen acties van gerechtstolken worden verwacht waarmee we de boodschap, dat de broodnodige professionalisering van de sector een prijskaartje heeft, kracht zullen bijzetten. Gezien het hoge aantal strafzaken met tolk, zeker in de grotere arrondissementen, valt enige hinder voor de werking van Justitie in strafzaken niet uit te sluiten."

Voorzitter José Emmanuel D'Hoore verduidelijkt dat ze momenteel reeds een klacht ingediend hebben of aan het indienen zijn bij allerhande instanties, bijvoorbeeld de federale ombudsman, de commissie voor de openbaarheid van bestuur en de FOD Justitie. "Een staking zit er niet onmiddellijk in", klinkt het. "Maar indien nodig zullen we later ook het werk neerleggen. In september volgen er reeds symbolische acties."

Meest gelezen