© EPA-EFE

Democraten starten afzettingsprocedure tegen Donald Trump

Een half dozijn Democratische Congresleden heeft woensdag in het Huis van Afgevaardigden een impeachment-procedure tegen de Republikeinse president Donald Trump ingeleid, zo hebben meerdere Amerikaanse media gemeld.

BLG

Vijf artikelen beschuldigen de bewoner van het Witte Huis van onder meer obstructie van de justitie en het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de federale justitie.

Initiatiefnemer is Steve Cohen, afgevaardigde voor de staat Tennessee. “De tijd is gekomen om het Amerikaanse volk en deze president duidelijk te maken dat deze trein beledigingen van onze grondwet via afzetting (van het staatshoofd) dient te worden gestopt”, zo citeren Amerikaanse media.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kans op slagen gering

Impeachment is een lange procedure waarvan de kans op slagen gering is in het Congres waar de Republikeinen van Trump in beide kamers de meerderheid hebben. Het luidt ook dat de top van de Democraten niet staat te springen voor zo een procedure.

Volgens de Amerikaanse grondwet is enkel het Congres bevoegd om een president af te zetten. Een afzettingsprocedure kan starten bij “verraad, corruptie of andere zware misdrijven en overtredingen”. Een meer specifieke omschrijving is er niet.

De procedure start bij het Huis van Afgevaardigden, waarna hun commissie voor Justitie de eerstvolgende stappen zet. Vervolgens moet het voltallige Huis bij gewone meerderheid een lijst van aanklachten stemmen en doorgeven aan de Senaat.

Die krijgt de functie van een rechtbank. De voorzitter van het Hooggerechtshof leidt de rechtsgang. Voor een veroordeling moet twee derde van de aanwezige senatoren toestemmen. Een beroep is niet mogelijk.

Tot dusver is er nog geen president in de VS door een afzettingsprocedure uit zijn ambt ontheven. Bill Clinton kwam in 1999 akelig in de buurt toen de procedure in gang werd gezet nadat hij had gelogen over een seksuele relatie met stagiaire Monica Lewinsky. In de Senaat ontbrak de vereiste meerderheid om hem schuldig te bevinden aan meineed en obstructie van de rechtsgang. In 1974 kwam Richard Nixon in opspraak in verband met het Watergateschandaal. De Republikein nam echter zelf ontslag vooraleer het Huis een aanklacht had gestemd.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer