© rr

60% jonge vluchtelingen liegt over leeftijd

Zes op de tien niet-begeleide minderjarige vluchtelingen blijken na een botscan meerderjarig te zijn. Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) eist strengere maatregelen.

Sacha Van Wiele

Dewinter vroeg de cijfers op bij federaal justitieminister Koen Geens (CD&V). Minderjarige vluchtelingen die niet worden begeleid door een ouder of een voogd kunnen een asielaanvraag indienen of een beroep doen op een bijzondere verblijfsprocedure voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. De leeftijd kan worden gecontroleerd via een botscan als de betrokkene toestemming geeft. Het statuut van niet-begeleide minderjarige werd toegekend aan 5.047 vreemdelingen, onder wie het merendeel asielzoekers zijn.

“Van de 1.648 vreemdelingen die afgelopen jaar aan een dergelijke botscan werden onderworpen, bleken er niet minder dan 1.089 of zo’n 66% te hebben gelogen over zijn of haar leeftijd”, zegt Dewinter.

De jonge vreemdelingen kunnen steeds in beroep gaan bij de Raad van State als er geen erkenning komt. Dewinter pleit voor het afschaffen van deze mogelijkheid omdat het de procedure alleen maar verlengt. Hij pleit ook voor een uitbreiding van het systeem voor alle minderjarigen die aangeven 15, 16 of 17 jaar te zijn. Dat gebeurt volgens het Kamerlid nu slechts sporadisch.

Dewinter wil ook af van de voorwaarde dat de jonge vluchteling toestemming moet geven voor een botscan. “De zelfverklaarde minderjarigen moeten nu immers hun toelating geven voor de scan”, zegt Dewinter. “Dat is totaal absurd. Als sluitstuk wil ik dat asielzoekers die betrapt worden op leeftijdfraude het recht op asiel wordt ontnomen. Iets wat nu niet het geval is. Wie valse voorwendsels gebruikt om een beroep te doen op sociale voordelen waar hij geen recht op heeft, heeft hier geen plaats”, aldus Dewinter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER