Tientallen arrestaties na rellen in Brussel, ook Frans internetfenomeen opgepakt

De politie heeft de situatie in het centrum van Brussel onder controle nadat woensdagnamiddag rellen waren uitgebroken rond het Muntplein. Er is sprake van minstens een gewonde en 31 verdachten zijn opgepakt, onder wie het Franse internetfenomeen Vargasss92. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de massabijeenkomst. Agenten werden bekogeld en ook auto's en winkels werden beschadigd. De politie is nu op zoek naar beeldmateriaal van de rellen.

wver, tg, jdb

De jongeren waren afgezakt naar het Muntplein in Brussel voor een ontmoeting met hun idool, Snapchat-artiest Vargasss92. De populaire social media-influencer met bijna 600.000 volgers op Instagram zou opgeroepen hebben om op het plein te verzamelen.

Hij vraagt via Snapchat: “Loop niet weg wanneer ik daar ben. De politie zou me meteen evacueren en ik wil dat niet, ik wil zolang mogelijk bij jullie blijven.” Eerder dit jaar braken ook rellen uit in Frankrijk bij een bijeenkomst van fans van Vargasss92.

De volkstoeloop was zodanig groot dat de politie moest ingrijpen. De artiest werd weggeleid naar het commissariaat omdat hij geen vergunning had en om te worden ondervraagd, maar dat was niet naar de zin van de honderden fans die hun idool wilden zien. Daarop braken rellen uit: de politie werd bekogeld en opnieuw sneuvelden autoruiten en verschillende ramen van de Muntpuntbibliotheek.

Automobilisten aangevallen

Automobilisten die onder meer langs de Wolvengracht reden, tussen de Nieuwstraat en het Muntplein, werden aangevallen. De MIVB onderbrak het verkeer. "De situatie was gespannen", zegt Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad aan de VRT. "Onze diensten werden bekogeld, maar dat is nu ten einde."

De Brusselse politie heeft intussen via Twitter een oproep gedaan naar beeldmateriaal. "Als u over beeldmateriaal beschikt betreffende de incidenten op en rond het Muntplein, dan mag dit overgemaakt worden via zpz.polbru.info@police.belgium.eu, ter identificatie van de daders."

De rellen aan het Muntplein troffen ook de Muntpuntbibliotheek, waar verschillende ramen kapot werden gemaakt. Toen de situatie uit de hand begon te lopen, sloot de bibliotheek meteen de deuren. Tientallen bezoekers bleven binnen schuilen.

"Politie niet opgewassen tegen de grote massa"

Roel Leemans, directeur van de Muntpuntbibliotheek, zag het allemaal gebeuren. "Rond 16.00 uur verzamelden heel wat jongeren op het plein, omdat er een voor hen bekend persoon was. Die jongeren zijn zich dan beginnen te keren tegen de agenten die patrouilleerden, maar die waren niet opgewassen tegen de grote massa", vertelt Leemans. "Onderling ontstonden er ook gevechten tussen de relschoppers en mensen die de wantoestanden wilden verhinderen."

De directeur besloot vrijwel meteen de deuren van de bibliotheek te sluiten om de veiligheid te garanderen en omdat er geen controle was over wie het gebouw betrad. Aan de zijkant van de Muntpuntbibliotheek sneuvelden verschillende ramen, maar het veiligheidsglas werd niet gebroken en dus konden de relschoppers het gebouw niet in. Omstreeks 17 uur mochten de bezoekers gecontroleerd het gebouw verlaten via een zij-ingang. Wie zich niet veilig voelde, mocht binnen blijven in de bibliotheek.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hekelt het "ontoelaatbaar en onbegrijpelijk geweld in Brussel. Onze diensten doen al het nodige om de situatie onder controle te krijgen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De stad Brussel gaat een klacht met burgerlijke partijstelling indienen tegen Vargasss92, die het initiatief nam voor de bijeenkomst en opgepakt werd. Dat zegt Wafaa Hammich, woordvoerder van burgemeester Philippe Close.

Afgelopen weekend werd ook al voor tienduizenden euro schade aangericht bij rellen op de Brusselse Lemonnierlaan. Voorlopig lijkt het erop dat de nieuwe rellen geen verband houden met die van zaterdagavond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen