© WAS

Loodswezen test vervoer per boot om Antwerpse verkeersknoop te omzeilen

De drukte op de Antwerpse wegen weegt ook op het vervoer van loodsen van en naar de scheepvaart. Sinds augustus loopt een proef om een deel van hen vanuit Lillo (Antwerpen) per boot naar een schip te vervoeren. De loodsen worden nu ook buiten Antwerpen opgehaald. De aanpak moet ook de stiptheid van de scheepvaart mee ten goede komen.

De scheepvaart op Antwerpen is een complexe keten, waar veel spelers zoals havenarbeiders, transporteurs of logistiekers afhankelijk van zijn. Een betrouwbare planning is dan ook van groot belang, en loodsen spelen daarin een belangrijke rol. Gewoonlijk worden ze per taxi naar hun kade van vertrek gebracht, maar door de toenemende verkeersdrukte in en rond Antwerpen is het ook voor hen steeds moeilijker om tijdig bij een schip te raken.

Het Loodswezen startte in augustus daarom een test. In plaats van één centrale ophaalplaats in de centrum, kunnen taxi’s de loodsen nu op verschillende locaties oppikken, ruwweg tot 12 km rond de Scheldestad. Een deel van hen wordt dan naar Lillo gebracht, waar de boot ‘Ravelingen’ hen over het water naar het juiste schip brengt. Zo kunnen ze meteen aan boord klimmen, en worden kilometers en files op land vermeden.

Tijdswinst

“Het gaat om een test, die omwille van de kosten alleen op weekdagen plaatsvindt, maar we hebben toch al gemerkt dat de aanpak een tijdswinst van een half uur tot een uur kan opleveren”, zegt directeur Yves Goossens. “Op die manier willen we de scheepsplanning mee verbeteren, wat een van de doelstellingen is uit een grote audit. We dragen zo ook ons steentje bij aan de Vlaamse ambitie om de waterweg beter te gebruiken.”

Het jaarlijks aantal kilometers wegvervoer voor de dienstverlening aan de Antwerpse haven bedraagt tot voor de test naar schatting zo’n 1,1 miljoen km, al verwacht het loodswezen dat de aanpak geen drastische daling zal opleveren.

De test duurt nog tot februari. Dan wordt geëvalueerd of het project wordt voortgezet.

Zopas is de Vlaamse overheidsrederij ‘VLOOT’ nog gestart met de aankoopprocedure van twee nieuwe redeboten voor “loodsentransport op de Schelde en de rede van Vlissingen, deels ter vervanging van het taxivervoer over land”, zo klinkt het in het bestek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER