Biechtgeheim of beroepsgeheim?
Volledig scherm
PREMIUM
Biechtgeheim of beroepsgeheim? © Mozkito

Welk geheim is nog geheim? "Alles naar buiten brengen wordt belangrijker dan het bestaan van een vrije zone"

BiechtgeheimBinnenkort zal een rechtbank in Brugge bepalen of het absolute geheim van de biecht wel zo absoluut is als iedereen altijd dacht. “Een zorgwekkende evolutie. Ook het beroepsgeheim van andere beroepsgroepen komt onder de druk”, vindt kerkjurist Rik Torfs. “Alles 'naar buiten brengen' wordt belangrijker, dan het bestaan van een 'vrije zone' waar nog plaats is voor strikt vertrouwelijk overleg met persoonlijke raadgevers als artsen, advocaten, priesters.”

12 reacties

  • Diane Bernaerts

    6 jaar geleden
    Zoek de definitie op van "biecht" (een sacrament) en "biechtgeheim" volgens kerkelijk recht, en je merkt onmiddellijk dat deze gesprekken, telefoontjes en sms'en niét onder de noemer "biecht" vallen en derhalve ook geen voorwerp uitmaken van het biechtgeheim. De biecht is een sacrament dat volgens bepaalde rituelen verloopt, en daarvan was hier geen sprake, en de priester was op die momenten géén "biechtvader".
  • Frederik Janssens

    6 jaar geleden
    Marlies Schoofs: dan is hij zeker in fout. Zoals hierboven staat zijn er uitzonderingen op het beroepsgeheim waarin de persoon kàn spreken, en uitzonderingen waarbij hij moét spreken. In dit geval had hij moeten spreken. Aangezien de kerk weigert deze uitzonderingen te erkennen zetten ze zich in feite buiten de wet, wat hun eigen clubreglementje daar dan ook over mag zeggen.
  • ronny cuypers

    6 jaar geleden
    Pastoor, dienaar van god, zijn is een roeping en geen beroep. Er kan dus geen sprake zijn van een beroepsgeheim. Verder is het kerkelijk recht niks meer dan het reglement van de club. Voor zover geweten staan clubregels niet boven de wet.
  • Patrick Roels

    6 jaar geleden
    Dit kan gevaarlijk zijn daarna kan het beroepsgeheim van de advokaat ook niet meer tellen
  • Vladimir De Leeuw

    6 jaar geleden
    Dus, het biechtgeheim is eigenlijk een beroepsgeheim. Geen probleem.