Direct naar artikelinhoud
RELLEN IN BRUSSEL

Opnieuw rellen in Brussel: "31 relschoppers gearresteerd, situatie onder controle"

Voor de tweede keer op vijf dagen tijd waren er rellen in Brussel. De politie werd bekogeld, auto's vernield. 31 relschoppers zijn gearresteerd, waaronder 'aanstoker' Vargasss32, een social media-bekendheid. N-VA roept op om een samenscholingsverbod in Brussel in te voeren.

Beelden op Twitter tonen hoe honderden mensen in de buurt van het Muntplein op straat lopen, een combi omsingelen en met dingen gooien. Er werden ook winkels en auto's beschadigd. De politie moest zich terugtrekken en bijstand vragen aan de federale politie. 

De aanleiding voor deze rellen is de komst van de populaire Franse rapper Vargasss 92, een jongeman met bijna 600.000 fans op Instagram. Hij kondigde op sociale media aan dat hij naar Brussel zou komen. Hij vroeg zijn vele fans om massaal af te zakken naar het Muntplein. "Loop niet weg wanneer ik er ben", schreef hij. "De politie zou me meteen weghalen en dat wil ik niet. Ik wil zo lang mogelijk bij jullie blijven. Ik wil een middag zonder geweld of ruzie, ik wil plezier maken met jullie ." 

Twitter bericht wordt geladen...

Toen de politie Vargasss 92 aansprak, is de situatie geëscaleerd. De onrust brak uit en de politie werd bekogeld. Auto's werden vernield en ook enkele passanten deelden in de klappen. De oproerpolitie kwam versterking brengen en kon de relschoppers uiteen drijven. 

Daarna ontstond een kat-en-muisspel tussen de jongeren en de agenten. Dat verplaatse zich naar onder andere de Kiekenmarkt. Daar moesten de agenten opnieuw tussenkomen. Voor de deur van een wisselkantoor hielden ze twee jongeren in bedwang. In de buurt van de Grasmarkt moesten de ramen van een restaurant eraan geloven.

De politie moest enkele honderden jongeren uit elkaar drijven in de buurt van het Muntplein.Beeld Marc Baert

Intussen zijn 31 relschoppers opgepakt, Vargasss92 is één van hen. Volgens de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) is de situatie intussen onder controle. De stad was niet op de hoogte dat er een bijeenkomst zou zijn aan het Muntplein. "Er is geen toestemming gevraagd, het is spontaan op gang gekomen", vertelt Maité Van Rampelberg, woordvoerster van de Brusselse burgemeester. "Het gaat om een Franse Youtuber. Het is onbegonnen werk om heel Youtube af te schuimen."

Ook deze auto werd flink toegetakeld aan het Muntplein.Beeld BELGA

Ook enkele passanten kregen met geweld te maken. Vincent Vangeel, presentator op Q-Music, getuigde op Twitter. Hij zag honderden jongeren op het Muntplein, aan het kijken naar een tiental jonge jongens die de ramen van de bibliotheek aan het bekogelen waren. Hij probeerde in te grijpen, waardoor hij zelf in de klappen deelde.

Twitter bericht wordt geladen...

Premier Charles Michel (MR) heeft intussen al gereageerd op de rellen. "Geweld tegen onze veiligheidsdiensten is onaanvaardbaar", benadrukt hij. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemt deze nieuwe gewelddadige episode in hartje Brussel 'ontoelaatbaar en onbegrijpelijk'.

N-VA: "Voer samenscholingsverbod in"

N-VA roept Brussels burgemeester Close op om een samenscholingsverbod in te voeren. "Door haar positie als hoofdstad van België en Europa zijn er veel manifestaties, betogingen, optochten… in Brussel", meldt de partij in een persbericht. "Jarenlang zijn er nooit problemen geweest en kon de politie de toestand in hand houden. Na afgelopen zaterdag merken we echter verontrustende wijzigingen, onder meer de agressie tegen politiemensen en ongebreideld vandalisme."

"Ik stel me hier ernstige vragen bij", zegt Kamerlid Koenraad Degroote. "De burgemeester moet zo snel mogelijk een samenscholingsverbod invoeren.”

Politie vraagt beeldmateriaal

De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene doet een oproep naar de bevolking om de relschoppers te identificeren. "Als u over beeldmateriaal beschikt betreffende de incidenten op en rond het Muntplein, dan mag dit overgemaakt worden via zpz.polbru.info@police.belgium.eu ter identificatie van de daders", luidt het.

Politie vraagt beeldmateriaal
Beeld Marc Baert