© BELGA

Gatz dient klacht in tegen rapper voor schade aan Muntpunt in Brussel: “Potje breken, potje betalen”

De rellen aan het Muntplein in Brussel troffen ook de Muntpuntbibliotheek, waar verschillende ramen kapot werden gemaakt. Toen de situatie uit de hand begon te lopen, sloot de bibliotheek meteen de deuren. Ondertussen zitten nog tientallen bezoekers binnen te schuilen. De zakelijk directeur van Muntpunt heeft intussen beelden verspreid waarop de schade zichtbaar is. Bevoegd minister Sven Gatz (Open Vld) dient klacht in tegen de rapper die de flashmob organiseerde.

“De trieste balans aan ons Muntpunt-gebouw. Woorden schieten tekort”, zo schreef zakelijk directeur Arnout Wouters bij zijn videoboodschap. Zijn collega Roel Leemans zag het allemaal gebeuren. “Rond 16.00 uur verzamelden heel wat jongeren op het plein, omdat er een voor hen bekend persoon was. Die jongeren zijn zich dan beginnen keren tegen de agenten die patrouilleerden, maar die waren niet opgewassen tegen de grote massa”, vertelt Leemans. “Onderling ontstonden er ook gevechten tussen de relschoppers en mensen die de wantoestanden wilden verhinderen.”

Leemans besloot vrijwel meteen de deuren van de bibliotheek te sluiten om de veiligheid te garanderen en omdat er geen controle was over wie het gebouw betrad. Aan de zijkant van de Muntpuntbibliotheek sneuvelden verschillende ramen, maar het veiligheidsglas werd niet gebroken en dus konden de relschoppers het gebouw niet in.

Omstreeks 17 uur mochten de bezoekers gecontroleerd het gebouw verlaten via een zij-ingang. Wie zich niet veilig voelde, mocht binnen blijven in de bibliotheek.

“Potje breken, potje betalen”

Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) is alvast van plan om een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen het internetfenomeen Vargasss92, de Franse organisator van de flashmob. Volgens Gatz is hij verantwoordelijk voor de vernielingen. “Potje breken, potje betalen”, schrijft de minister nog op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER