Parket opent onderzoek naar zware fysieke mishandelingen rusthuis Nieuwpoort: “Therapie via de anus”

© Simon Mouton

Een personeelslid van een OCMW-rusthuis in Nieuwpoort heeft aangifte gedaan van een reeks mogelijke wantoestanden in het rusthuis. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne. Volgens VTM Nieuws gaat het ook om zware fysieke mishandelingen.

Het bewuste personeelslid bezorgde aan de burgemeester van Nieuwpoort een dossier met allerlei zaken die de afgelopen jaren zouden zijn misgelopen in het OCMW-zorgcentrum “De Zathe” in Nieuwpoort. De aard van de problemen is heel uiteenlopend. Maar nu al staat vast dat het ook om zware fysieke mishandelingen gaat.

“Het gaat bijvoorbeeld om een verpleegkundige die bij een dementerende bejaarde aerosoltherapie heeft toegepast via de anus. Dat is echt fout en mensonterend. Als daar nog eens bij komt dat het allemaal gebeurd is onder druk van een hoofdverpleegkundige, dan is het einde echt wel helemaal zoek“, zegt Vlaams Parlementslid Bjorn Anseeuw (N-VA) aan VTM Nieuws. Hij heeft de zorginspectie naar het rusthuis gestuurd na een klacht van een personeelslid.

Naast verwaarlozingen en andere wantoestanden zou er ook een WhatsAppgroep zijn waarin schamper wordt gedaan over de bewoners. Burgemeester Geert Vandenbroucke, die het dossier van een personeelslid kreeg, is erg aangegrepen door de gebeurtenissen. “Ik wist van niets”, klinkt het. Nu al is er één werknemer op straat gezet door het OCMW.

Intern onderzoek

Donderdag zal alles besproken worden op een spoedzitting van het OCMW, maar nu al is duidelijk dat er ook een intern onderzoek zal gevoerd worden. Er is ook een meldpunt opgericht, voor iedereen die in het WZC over de vloer komt, van bewoners tot personeel. Daar kunnen meldingen worden gedaan. “We willen in eerste instantie de feiten verifiëren en alles correct en professioneel natrekken. Dan pas kunnen we overwegen verdere stappen te ondernemen”, aldus de burgemeester.

Ook de zorginspectie is intussen ter plaatse geweest. “We zijn langsgeweest om na te gaan of de directie van de instelling adequaat en integer met het voorval omgaat. We gaan ook na of zij de nodige stappen zetten om de bewoners te beschermen en om incidenten in de toekomst te vermijden”, zegt Joris Moonens van de zorginspectie. “De eerste signalen zijn alvast positief. De directie lijkt de problemen ter harte te nemen.”

Naast een intern onderzoek en het onderzoek van de zorginspectie, laat ook het parket van Veurne de nodige onderzoeken uitvoeren om na te gaan wat er precies aan de hand is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen