Oezbeekse president Karimov in "kritieke toestand"

Islam Karimov, de 78-jarige president van Oezbekistan, bevindt zich in "kritieke toestand" na een "scherpe" achteruitgang van zijn gezondheidstoestand. Dat heeft de regering van de Aziatische ex-Sovjetrepubliek bekendgemaakt. De voorbije dagen werd nog volop gespeculeerd over de gezondheidstoestand, of zelfs een eventueel overlijden, van de dictator.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De regering bevestigt in haar mededeling ook dat Karimov vorige week zaterdag met een hersenbloeding werd opgenomen in het ziekenhuis.

Tot nu toe had de regering ontzettend weinig informatie vrijgegeven over de gezondheidstoestand van het staatshoofd: enkel zijn hospitalisatie was al officieel bevestigd. De erg beperkte hoeveelheid informatie die de buitenwereld had bereikt, was telkens afkomstig van Lola Karimova Tilljajeva, de jongste dochter van de president.

Islam Karimov leidt Oezbekistan al met ijzeren hand sinds 1991, toen het land onafhankelijk werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Gevreesd wordt dat een overlijden van de president tot grote instabiliteit kan leiden. De opvolging van de autoritaire Karimov is immers niet geregeld.

Meest gelezen