© vier

10.000 euro voor dakloze “oplichter”? Man uit Project Axel bekend bij politie

Hij staat bij de politie bekend voor een waslijst aan feiten, waaronder diefstal, inbraak en oplichting. En toch passeerde de dakloze Dirk V. de screening van Vier: hij kreeg voor het programma Project Axel 10.000 euro om zijn leven weer op orde te krijgen. “Dat wringt, want ons liet hij berooid achter”, zeggen gedupeerden.

leen de smedt, benjamin praet

Tussen de kleurrijke figuren in het Vier-programma Project Axel, waarin Axel Daeseleire enkele daklozen 10.000 euro geeft om hun leven weer op de rails te krijgen, zit ook Dirk H., die elke nacht in een tentje op Linkeroever slaapt en ’s ochtends door de stad struint om lege drankflesjes te verzamelen. Om met het statiegeld een karig ontbijtje bijeen te sprokkelen. Sympathie verzekerd.

Hoewel de meeste daklozen geen vlekkeloos parcours reden, liggen de kaarten bij H. anders: sinds 2010 staat hij bij de Aalsterse politie gekend voor een waslijst aan feiten. Meer dan tien zijn het er, waaronder diefstal met braak, belaging en oplichting. Vooral die laatste is een constante. Zijn deelname aan Project Axel is dan ook vervelend voor de gedupeerden. “Het wringt dat net hij die kans krijgt, want ons liet hij berooid achter”, klinkt het. En dus ook vervelend voor de zender die hem die som geld heeft gegeven. Iets wat met de juiste screening vooraf vermeden had kunnen worden.

“De mensen uit Project Axel hebben allemaal hun eigen verleden”, zegt Lies Maesschalck van Vier. “Vaak een moeilijk verleden, al dan niet met bezwarende feiten. Maar dit programma gaat niet over het verleden. Het gaat over de toekomst. Het gaat over hoe we deze mensen weer op de rails kunnen krijgen. Alles wat wij over Dirk in beeld brengen – zijn situatie, zijn verdriet, zijn gevecht – is oprecht en waarheidsgetrouw. Wat zich in het verleden al dan niet afgespeeld heeft is voor ons niet aan de orde en behoort tot de privésfeer.”

Een gerespecteerde Aalsterse vzw voor buurtwerking diende drie jaar geleden een klacht in tegen H. wegens diefstal, inbraak en bedrog. “We willen iedereen kansen geven. Daar staat onze organisatie ook voor. Maar hij is hier niet meer welkom”, klinkt het bij de vzw. “Dirk kluste hier als vrijwilliger, maar plunderde de kassa en ontfutselde iedereen geld zonder terug te betalen. Dat ging vrij ver. Hij hield het café van de vzw open zonder dat de organisatie daarvan op de hoogte was en ging met de opbrengst van de drankverkoop aan de haal”, zegt de coördinator.

Het Aalsterse opvangcentrum Niemandsland is niet te spreken over de manier waarop H. zich op tv voordoet als iemand die overal naast begeleiding grijpt. “Hij verkondigt dat hij nergens hulp kreeg, maar bij ons heeft hij jaren opvang gehad: in het crisiscentrum, in de langdurige opvang, we hebben zelfs een woning voor hem gevonden. Die man liegt er gewoon op los en hij wordt er nog goed voor betaald ook”, zegt een medewerker.

“Dit verhaal gaat over de honderdste en de duizendste kans geven aan iemand die het hard nodig heeft. Zo werkt ook de hulpverlening rond de daklozen. Streng, maar ook onvoorwaardelijk en vooral gericht op de toekomst”, benadrukt Vier.