Internetfenomeen Vargasss92 gaat vrijuit, vier minderjarige relschoppers gerechtelijk aangehouden

Van de 31 mensen die woensdagavond opgepakt werden bij de rellen op het Muntplein, zijn er maar liefst 21 minderjarig. De meesten zijn tussen elf en zestien jaar, piepjong dus. Vier van hen blijven nu gerechterlijk aangehouden, twee minderjarigen waren al bekend bij het parket. De Franse YouTube-ster die de jongeren had aangespoord samen te komen, wordt niets ten laste gelegd.

evdg

Toen honderden jongeren samentroepten om de Franse YouTube-ster Vergasss92 te zien, ontstonden rellen. Politie moest tussenbeide komen en reageert ondertussen hard op de feiten. Een 25-tal relschoppers, waarvan er 21 minderjarig zijn, werd administratief aangehouden maar zijn intussen opnieuw vrijgelaten. Vier minderjarigen blijven gerechtelijk aangehouden.

Diefstal met geweld

© Olivier Matthys

Twee van de 4 gerechtelijke aanhoudingen betreffen 2 minderjarigen, M. en A., beiden geboren in 2001 en beiden reeds opgevolgd door een Brusselse jeugdrechter. Zij zullen in de loop van de dag voor de jeugdrechter verschijnen en zich moeten verantwoorden voor feiten van diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden en het aanrichten van vernielingen. Het parket vraagt de plaatsing in de gesloten gemeenschapsinstelling van beide jongeren.

Een derde jongeman C, geboren in 2001, niet gekend bij de jeugdrechtbank, zal in eerste instantie in de loop van de dag verhoord worden door de Procureur des Konings. Hij werd gearresteerd voor feiten van weerspannigheid.

Een vierde jongeman B, geboren in 2001, niet gekend bij de jeugdrechtbank, zal in eerste instantie in de loop van de dag verhoord worden door de Procureur des Konings. Hij werd gearresteerd voor feiten van gewone diefstal.

LEES MEER. Bewakingsbeelden tonen hoe piepjonge relschoppers winkel chocolatier vernielen

Aan de hand van o.a. beeldmateriaal en getuigenissen zullen politie en parket een maximaal aantal betrokkenen trachten te identificeren.

© Photo News

YouTube-ster gaat vrijuit

De jonge “Youtuber” werd meegenomen naar het commissariaat voor verhoor om zijn intenties te kennen (administratieve aanhouding). Ondanks het feit dat hij de jongeren had opgeroepen om samen te komen, blijkt, in deze stand van het onderzoek, nergens uit dat hij aangezet heeft tot rellen of hieraan deelgenomen heeft. Er kan hem op dit moment geen strafrechtelijke inbreuk worden ten laste gelegd. Hij werd dan ook na verhoor weer in vrijheid gesteld.

LEES OOK. Eerst een selfie met hun idool, dan rel schoppen en winkels plunderen: “Die snotneuzen moeten opnieuw bang worden van de politie”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen