“Kan niet zijn dat bende snottebellen de macht in de straat overnemen. De belastingbetaler verdient beter”

© rr

Volgens de ondervoorzitter en woordvoerder van politievakbond VSOA Vincent Houssin is het hoogtijd voor een “absoluut zerotolerantie-beleid”. Het kan volgens hem niet zijn dat “een bende snottebellen van 12 tot 16 jaar de macht op straat overnemen. Onze mensen kijken gefrustreerd toe terwijl de burger niet meer veilig over straat kan. De belastingbetaler verdient beter”, aldus Houssin aan Radio 1. Onder de gearresteerde relschoppers blijven drie verdachten gerechtelijk aangehouden, 25 anderen zijn intussen terug vrij.

adm, cds

“Het is te ver gekomen nu. Er is een plan met harde repressieve aanpak nodig”. Dat zegt Vincent Houssin, voorzitter van de grote politievakbond VSOA over de rellen en plunderingen in Brussel. “Vooreerst moet minister Jambon nu federale politiereserves naar Brussel sturen en de zogenaamde anti-banditismeploegen terug in het leven roepen. Die bestonden vroeger en hun taak bestond erin om die vervelende kereltjes te controleren en bij de minste vandalenstreek op te pakken en te dagvaarden. Het parket moet daartoe een referentiemagistraat aanstellen die dergelijke baldadigheden meteen aanpakt en vervolgt. Genoeg is genoeg”.

LEES MEER. Eerst een selfie met hun idool, dan rel schoppen en winkels plunderen: “Die snotneuzen moeten opnieuw bang worden van de politie”

© Photo News

De druppel

De rellen van woensdag en afgelopen zaterdag waarbij jongeren in Brussel politieagenten aanvielen, zijn voor de politievakbond de spreekwoordelijke druppel. “Preventie is goed. Maar preventie zonder een stok van repressie achter de deur, leidt tot niets. En in die toestand zijn we verzeild. Bij de plunderingen van zaterdag riepen die rotkereltjes: “De politie loopt weg. Ze zijn bang. Dat gevoel moeten we omkeren. Die ‘snottebellen’ moeten opnieuw bang worden voor de politie. Dit is een oproep aan de politici. Doe iets. Laat niet begaan. Laat de eigendommen niet plunderen zoals zaterdag gebeurd is. Want dat is eigenlijk schuldig verzuim vanwege de staat”.

LEES OOK. Bewakingsbeelden tonen hoe piepjonge relschoppers winkel chocolatier vernielen

Nog volgens Houssin zijn de agenten in de straat “zwaar gefrustreerd, dat die bende snottebellen de macht op straat overnemen en dat de burger niet meer over straat kan. De belastingbetaler verdient beter. Vergeet niet: repressie is ook preventie. Politici moeten er eens dringend nadenken bij het feit dat kinderen tussen de 12 en 16 jaar rellen en auto’s in brand steken.”

© Belga

Omzendbrief

Daarnaast dringt VSOA er bij Geens op aan om werk te maken van de omzendbrief, “die de minister had beloofd voor oktober”, over nultolerantie voor geweld tegen politie. De politievakbond wil dat er ook een referentiemagistraat wordt aangesteld die ervoor moet zorgen dat “jonge criminelen die hulpverleners aanvallen, vitrines en wagens beschadigen, burgers intimideren” altijd worden vervolgd.

“De afgelopen twintig jaar gold een soort van tolerantiebeleid dat bedoeld was om de boel niet te laten escaleren. Het is echter net erger geworden. Ik verwacht dan ook een signaal van Binnelandse Zaken”, besluit Houssin

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen